De moestuin in juli: dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
01/07/2022
moestuin in juli: kersen oogsten

In de moestuin in juli kun je gaan beginnen met het plukken van de vruchten van je werk – letterlijk. Want veel gewassen, zoals snijbonen, aardappelen en frambozen zijn klaar om geoogst te worden. Maar in juli kun je ook prima vooruit plannen en beginnen met het zaaien voor de herfst en winter.

Moestuin in juli: groenten oogsten

De eerste vroege en (later in de maand) middelvroege aardappelen zijn in juli klaar om te rooien. Je kunt deze rassen vaak maar matig bewaren, dus eet ze zo vers mogelijk. Artisjokken en diverse bonen zijn deze maand ook plukklaar. Uien en knoflook kun je oogsten zodra het loof geel is geworden. Graaf ze dan voorzichtig op en laat de bollen drogen op een droge, zonnige plek.

Oogst ook doordragende aardbeien en frambozen. Als de vogels een probleem zijn, dek de vruchten dan af met vogelvriendelijke netten.

Dit kun je nog meer allemaal doen in de moestuin in juli:

Pas op voor schimmels

Wanneer het warm en vochtig is, kunnen schimmels makkelijker vat krijgen op je planten. Let vooral op donkere randjes aan de bladeren om de eerste tekenen van aantasting te spotten. Tomaten die buiten groeien zijn vatbaarder voor aardappelziekte.

Wekelijks handige moestuintips in je mail

Iedere week tips over moestuinieren in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Tomaten dieven

Voorkom dat je tomaten hun energie in het aanmaken van zijtakken in plaats van de bloemen en vruchten steken. Dat doe je door ze te dieven, ofwel het weghalen van de zijscheuten die ontstaan in de oksels tussen gewone zijtakken en de hoofdstam. Knip de top uit de plant zodra hij ongeveer twee meter hoog is en vier tot zes bloemtrossen heeft gevormd.

Water geven bij warm weer

Veel water geven droogte

Als het erg warm is, moet je kiezen welke planten voorrang krijgen bij het water geven. Bloeiende en vruchtdragende tomaten en komkommers en courgettes geef je elke twee dagen water. Wees ook gul met het water geven van bladgewassen zoals sla, rucola, snijbiet, koriander en spinazie om te voorkomen dat ze doorschieten (gaan bloeien). En bedenk dat groenten in potten vaker water nodig hebben dan in de vollegrond.

Oogsten in de moestuin in juli

Na maanden van voorbereiding en verzorging word je beloond met heerlijke, zelfgekweekte groenten en fruit. In juli zijn veel gewassen oogstbaar. Hier is een kleine selectie:

Kersen

moestuin in juli: kersen oogsten

Juli is een echte kersenmaand. Knip de rijpe kersen met een schaartje af of pluk ze met de hand. Zorg er daarbij voor dat het steeltje aan de kersen blijft zitten.

Pronkbonen

Ze zijn ontzettend makkelijk om te kweken en de eerste oogst kun je deze maand binnenhalen. Pluk regelmatig om de bloei – en dus de oogst – op gang te houden. Dan kun je de hele zomer blijven plukken.

Courgettes

courgette kweken: oogsten

Heb je je courgettes half mei uitgeplant, dan kun je nu je eerste vruchten oogsten. Zeker als het nat en warm is, groeien ze hard. Oogst courgettes wanneer ze ongeveer 15 cm lang zijn, dan zijn ze het lekkerst.

Sjalotten

Je weet dat de eerste sjalotjes van het seizoen klaar voor de oogst zijn wanneer het loof afsterft. Sjalotten zijn zoeter en zachter van smaak dan uien en ze zijn heerlijk in sauzen en quiches.

Blauwe bessen

de tuin in mei week 19: blauwe bessen

Deze liefhebbers van zure grond produceren in het voorjaar mooie klokvormige bloemetjes, maar nu kun je genieten van hun sappige, blauwe bessen. Althans, de vroege soorten zijn nu rijp. Voor de latere rassen moet je nog even wachten tot september of zelfs oktober. Pas op dat je ze niet te vroeg plukt, want dan zijn ze niet zoet genoeg.

Je moestuin in juli: zaaien & planten

Bereid je nu voor op de komende maanden door het zaaien van boerenkool, kool voor de winter, spinazie en radijs. Ook kun je nu nog zomerwortelen te zaaien, evenals bieten, sla en zelfs nog pronkbonen.

Dit kun je nog meer uitplanten en zaaien in juli:

Rapen

moestuin in juli: knolrapen oogsten

Het loont de moeite om deze vergeten groente zelf te kweken, want je kunt van één plant maar liefst twee keer oogsten. Niet alleen de heerlijke knol is eetbaar, maar ook het blad. Eet deze groente snel na het oogsten, want je kunt hem niet lang bewaren. Zaai ze rechtstreeks in ondiepe zaaigeulen voor een smakelijke winteroogst.

Wortelen

Juli is de laatste maand waarin je nog zomerwortelen kunt zaaien om in de herfst te oogsten. Zaai ze rechtstreeks en dun in ondiepe geultjes met goed voorbereide grond. In diepe potten of bakken zaaien kan ook. Voorkom dat je wortelen moet uitdunnen, want dat kan de wortelvlieg aantrekken.

Winterkolen

Eigenlijk is winterkool geen specifieke soort. Het betekent slechts dat je kolen kweekt om in de winter te oogsten. Hoewel de meeste tuiniers kool kweken voor de zomer, kunnen diverse soorten goed tegen kou. En dus zijn ze geschikt om nu te zaaien om ’s winters van te smullen. Bedek de planten wel met netten tegen koolwitjes.

Spruitjes, boerenkool, rode kool (kies een winterras) en palmkool zijn voorbeelden van winterkolen. Chinese kool en paksoi zijn eigenlijk herfstkolen. Zaai deze altijd na de langste dag, 21 juni, zodat je ze tot in november kunt oogsten.

Sperziebonen

Sperziebonen verbouwen in halfschaduw

Net als met wortelen is juli de laatste maand om nog sperziebonen te zaaien. Zo hebben de peulen nog de tijd om af te rijpen voor het in het najaar te koud wordt. Zaai laagblijvende soorten in de grond of in potten en geef ze steeds voldoende water.

Doe meer in de moestuin in juli

Meer lezen over:
Moestuin Juli
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu