Aan de slag: je tuin vergroenen in 7 dagen

Afbeelding voor Aan de slag: je tuin vergroenen in 7 dagen

Je tuin, balkon of zelfs je straat vergroenen en verduurzamen heeft niet alleen voordelen voor de natuur, maar ook voor jou. Een groene omgeving heeft namelijk een positief effect op het humeur en werkt stressverlagend. Ga aan de slag met Gardeners’ World en vergroen je tuin in 7 dagen.

Lees verder na de advertentie

Ga meteen naar:

Voordelen van een groene tuin

Houd bij het tuin ontwerpen in gedachten waar je jouw tuin voor gebruikt

Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook veel voordelen. 

  • Een groene tuin is beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte en hitte, dan een betegelde tuin.
  • Met een groene tuin of groen balkon verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Deze helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden.
  • Met de juiste tuininrichting en slim gekozen planten kun je een groene tuin vrijwel onderhoudsvrij maken en de natuur het werk voor je laten doen, terwijl je in een betegelde tuin groene aanslag moet wegschrobben en onkruid tussen de tegels moet tegengaan.

In 7 dagen naar een groene tuin

Wacht niet langer en ga gewoon aan de slag! Met de volgende tips maak je jouw tuin stap voor stap een stukje groener:

Lees verder na de advertentie

Dag 1: Ontsteen je tuin

Zet planten tussen tegels

Er zijn alleen al in Nederland ongeveer 6,4 miljoen tuinen met een totaaloppervlak van ruim 107.000 hectare! Als iedereen een paar tegels verwijdert en vervangt door groen, maken we dus samen een enorm verschil. Begin je weg naar vergroening hiermee:

Dag 2: Geef je tuin een gezonde bodem

Een groene tuin begint bij een gezonde bodem. Verbeter het zand onder je gewipte tegels, ga aan de slag met slecht drainerende of arme grond en gebruik liever geen turf. Dit kun je allemaal doen:

Dag 3: Plant en zaai

Zaaien geeft ontzettend veel voldoening: je stopt wat zaadjes in de grond, laat de natuur haar werk doen en voor je het weet word je omringd met de mooiste bloemen en planten. Ga ook aan de slag met zaaien en planten om je tuin snel te vergroenen:

Dag 4: Stimuleer de biodiversiteit

bloemen insecten

Met een goede mix van (inheemse) planten, die op hun beurt weer allerlei dieren aantrekken, maak je je tuin weerbaarder tegen allerlei weersomstandigheden, ziekten en plagen. Hiermee kun je vandaag al beginnen:

Dag 5: Maak je omgeving klimaatbestendig

Hier zie je twee droogtebestendige planten naast elkaar: tijm met zijn kleine blaadjes en Euphorbia met typische vetplantbladeren

Hitte, droogte, plensbuien … Het weer wordt door de klimaatverandering steeds wispelturiger. Een klimaatbestendige tuin kan echter tegen een stootje – wat de weergoden ook in petto hebben. Dit kun je allemaal doen:

Dag 6: Voorkom plagen en onkruid

lieveheersbeestjes

Lok meer vogels, egels en nuttige insecten naar je tuin en je zult vrijwel geen last hebben van plagen. En onkruid? Met de juiste beplanting heb je daar weinig omkijken naar.

Dag 7: Duurzaam onderhouden, inrichten en gebruiken

groene tuin

Met de juiste plant op de juiste plek zal je groene tuin snel een heerlijk toevluchtsoord worden. Met de juiste inrichting is het onderhoud een peulenschil – en heb je meer tijd om lekker te genieten van je levende, groene weelde.

Leuke doe-het-zelfprojecten

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu