Gardeners World 03/2025
Het is lente!
Cover van

Tegelwippen: zo maak je een groenere tuin

Weelderige tuin met veel bloemen

Om echt groene stappen te nemen in je tuin, is het belangrijk om zoveel mogelijk tegels en stenen eruit te halen en zo veel mogelijk groen erin te zetten. Dit jaar wordt in Nederland én België het NK en VK Tegelwippen georganiseerd; met z’n allen zoveel mogelijk bestrating verwijderen en vervangen door groen! Wij geven je tips wat je kunt doen om van een tegelwoestijn een weelderig groen paradijs te maken.

Lees verder onder de advertentie

Waarom geen tegels in de tuin?

Minder tegels in de tuin en meer groen zorgt ervoor dat je tuin koeler is, regenwater beter wordt afgevoerd en is er veel meer ruimte voor biodiversiteit. Zelfs een kleine tuin met zo min mogelijk tegels, kan al een heuse stapsteen zijn in een groter netwerk van groene tuinen. Je zult zien dat je veel meer leven in de tuin ziet verschijnen. Meer groen om je heen is ook goed voor de geest!

Voorbereiding: dit heb je nodig om tegels te wippen

Tuingereedschap opbergen, schuur
Foto: Jason Ingram.

Voordat je aan de gang gaat is het handig om voor te bereiden, zorg dat je dit klaar hebt staan:

  • Een plek (of container) waar je de tegels kwijt kunt. Je kunt ze afvoeren of deels hergebruiken.
  • Werkhandschoenen
  • Een schop of spade, en eventueel een breekijzer
  • Een (steen)kruiwagen
  • Thee, water, koffie en koeken voor de harde werkers die je helpen, of voor jezelf als je de klus zelf klaart
  • Eventueel kun je ook al (turfvrije) tuinaarde-compost klaar hebben liggen.
  • Eventueel kun je ook al gifvrije planten klaar hebben staan, als je in één keer wilt doorpakken.

Wekelijks praktische tuintips ontvangen?

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tegelwippen: een stappenplan

Twee handen splitsen een plantenkluit

Met deze stappen wip je binnen no time je tegels eruit en maak je een groene tuin.

1. Tegelwippen! Haal de tegels weg

De eerste stap is uiteraard de tegels verwijderen. Ideaal als je meer handen kunt regelen, dan gaat het nog sneller! Wip de tegels omhoog met een schop en leg ze in de kruiwagen. Soms is een beginnetje maken even lastig, dan werkt een breekijzer goed om tussen de tegels te komen. Zorg dat je een plek kiest waar de tegels ‘definitief’ mogen blijven, zo voorkom je dat je ze later nog een keer moet verplaatsen. Je kunt tegels en stenen ook heel goed hergebruiken!

2. Verbeter de grond

Vaak ligt er onder bestrating een laag van 10 – 20 cm scherp- of brekerzand, het is een goed idee deze grond te verbeteren, voordat je planten erin zet. Gebruik hiervoor de turfvrije tuinaarde-compost. Als je het niet zelf hebt of kunt maken; zelf zijn wij fan van Bio-Kultura.

Als het een dikke laag zand is, verwijder dan een deel (kun je óók hergebruiken, zie verderop). Meng vervolgens het overgebleven zand met de tuinaarde, zodat je een egaal ‘mengsel’ hebt.

3. Maak borderranden en stapstenen

Als het nodig is, kun je met de verwijderde tegels gemakkelijk borderranden maken, om zo de tuin af te bakenen. Graaf de tegels verticaal in. Ook kan het handig zijn om een aantal stapstenen te leggen, als de ruimte groot is. Je kunt vanaf deze stenen onderhoud doen aan de tuin, zonder dat je de bodem verdicht door eroverheen te lopen.

4. Start met beplanten (9 makkelijke planten)

Als je planten klaar hebt staan, kun je gelijk door met aanplanten. Het is handig als je van tevoren een beplantingsschema hebt gemaakt en natuurlijk de planten al in huis hebt. Is het heel heet weer of juist ijskoud? Wacht dan nog eventjes.

Breed klokje – Campanula latifolia: Deze zeldzame plant bloeit in juli en augustus met grote, klokvormige bloemen in blauw, wit of lichtpaars. Houdt van schaduwrijke en voedzame grond. Je kunt ook kiezen voor een andere inheemse soort, ruig klokje (Campanula trachelium).

Herfstaster – Aster: Een laatbloeier en is een goede nectarplant voor bestuivers in het najaar. Asters kun je ook gemakkelijk stekken.

Beemdkroon – Knautia arvensis: Deze inheemse plant bloeit van juni tot oktober met lila bloemen en trekt veel bestuivers aan. Houdt van zonnige plekken met vochtige, goed doorlatende grond. Perfect voor een natuurlijkvriendelijke pluktuin.

Zeeuws knoopje – Astrantia major: Heeft mooie stervormige bloemen van juni tot september. Aantrekkelijk voor bestuivers en is een vaste plant met weinig onderhoud.

Zonnehoed – Rudbeckia fulgida ‘Little Goldstar’: Zonnehoed bloeit van eind zomer tot in het najaar met goudgele bloemen en is winterhard.

Kattenkruid – Nepeta: Bekend om zijn aromatische bladeren en paarse of blauwe bloemen. Bloeit van de zomer tot aan het najaar. Kattenkruid is winterhard en trekt zowel katten als bestuivende insecten aan.

Nieskruid – Helleborus
De helleborus (of nieskruid, kerstroos) bloeit in de winter en behoudt zijn aantrekkelijke bladeren het hele jaar door. Ideaal voor schaduwrijke plekken.

Lavendel – Lavandula
Een veelzijdige, mediterrane plant die bloeit van juni tot september met paarse bloemen en heeft natuurlijk een heerlijke geur. Lavendel is droogtetolerant en houdt niet van langdurig natte voeten.

Kleine maagdenpalm – Vinca minor
De laagblijvende, wintergroene maagdenpalm is een uitstekende bodembedekker die onkruid onderdrukt. Ideaal voor lastige plekken waar weinig wil groeien.

5. Maak een goede start

Nieuwe planten kun je soms nog een handje helpen. Zorg dat de wortels niet uitdrogen en geef in het begin voldoende water, maar voorkom langdurig natte wortels (bijvoorbeeld op kleigrond) Het kan gebeuren dat nieuwe tuinen gebruikt worden als kattenbak, wat tot omgewoelde planten en geuroverlast kan zorgen. Je kunt katten ontmoedigen en verjagen op verschillende, diervriendelijke, manieren.

Het geheim van de kweker

Ambachtelijke kwekers delen hun kennis en tips!
Het geheim van de kweker

Wil jij de beste kweektips? In deze speciale uitgave van Gardeners’ World delen duurzame kwekers uit Nederland en België hun geheimen met jou!

  • De beste tips: van zaaien tot verzorgen
  • Bijzondere planten volgens de kenners
  • Meer dan 30 kwekers aan het woord
Bestel hier
Het geheim van de kweker

Wat doe je met de verwijderde tegels (en zand)?

Maak stapelmuurtjes van oude bakstenen.
Maak stapelmuurtjes van oude bakstenen. Foto: Govert de Jong

Je kunt tegels heel goed hergebruiken in de tuin! Heb je nog veel over? Dan kun je ze wegbrengen of laten ophalen als puinafval. Lees wat je kunt doen met je oude tegels en stenen.

Dit doe je met het overgebleven zand

Heb je veel scherp, of brekerzand over na het tegelwippen? Ook dit kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld:

Kun je subsidie krijgen voor tegelwippen?

Ja, in veel gemeenten kun je subsidie ontvangen voor het vervangen van tegels door groen. Hoeveel dit is, verschilt per gemeente. Dit kan variëren van 10 tot 15 euro per vierkante meter. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw gemeente voor de voorwaarden.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Nóg meer tuin- en planteninspiratie

Zwarte toorts in border
Foto: Nick Bailey / Barnsdale Gardens

Opzoek naar nog meer inspiratie? Je kunt bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen, of creatief in de (achter)tuin aan de gang met deze ideeën of bekijk onze 9 trends voor de tuin in 2025. Hieronder vind je nog meer inspiratie:

Bloemen op kleur:

Inspiratie voor bomen en heesters:

Inspiratie voor natuur in de tuin

Groenblijvende planten, bomen en struiken

Inspiratie op standplaats

Meer informatie over het NK en VK Tegelwippen

Op de website van het NK Tegelwippen vind je meer informatie, als je deelneemt in Nederland. Woon je in Vlaanderen? Bekijk dan de website van het VK Tegelwippen.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.