Kies je kas: 5 stappen om de kas te kiezen die bij jou past

Partnerbijdrage van Euro-Serre
muurserre euro-serre

Een mooie hobbykas geeft zoveel meerwaarde aan je tuin. Maar hoe kies je de juiste? Een kas om groenten en planten in te kweken is niet hetzelfde als een gezellige tuinkamer om in te relaxen. Doorloop deze 5 stappen om te ontdekken welk type kas bij jou past.

Lees verder na de advertentie

Stap 1. Bepaal de hoofdfunctie van jouw serre

Ga je voor kraakverse groenten, een plek waar je planten veilig de winter kunnen doorbrengen, of is het ‘t belangrijkst dat je zelf kunt ontspannen? Voor elk gebruik is er een passende serre. Kies een hobbyserre voor een lekkere oogst, tropische serre voor overwintering en een orangerie als relaxplek bij uitstek. Ook al kun je de functies ook combineren.

Stap 2. Meten is weten

exotische kas euro-serre

Wat is de beschikbare oppervlakte? Hou er rekening mee dat je minimaal een halve meter rondom je tuinkas nodig hebt. Heb je een stadstuin, dan kies je beter een kleine serre of een muurkas (stap 3). Breng ook alvast in kaart welke planten of groenten je in je serre wil zetten. Een druif vraagt heel wat meer ruimte dan enkele aardbeien- of kruidenplantjes. 

Stap 3. Kies uit vrijstaand of aanbouw

Een muurkas is bijzonder praktisch: de afstand tot je woning is een stuk kleiner, de gedeelde muur zorgt ervoor dat je serre makkelijker op temperatuur te houden is en ze neemt net iets minder plaats in. Elk zichzelf respecterend kassenbouwer biedt ook modellen aan die geschikt zijn om tegen een huis aan te bouwen. 

Stap 4. Selecteer het type glas

Lees verder na de advertentie

Serres zijn standaard voorzien van hoogwaardig 4 mm floatglas. Sterk en goed lichtdoorlatend. Wil je tropische planten kweken, dan kies je voor een Tropische serre met dubbel glas in de zijwanden en polycarbonaat in het dak. Dat zorgt dat de temperatuur sneller oploopt en langer vastgehouden wordt. Kleine kinderen of dieren die rondlopen in de buurt van je serre? Overweeg dan veiligheidsglas. 

Stap 5. Bepaal je budget

euro-serre kas

Dromen mag, maar budget is vaak een bepalende factor. Gelukkig zijn er serres in verschillende prijsklasses beschikbaar. Zo kan het prijskaartje van een gelakte serre met verschillende accessoires sterk verschillen van hetzelfde model in brut aluminium. Maar de gouden tip: welk model je ook kiest, boet nooit in op kwaliteit! 

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing.

Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereisen. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage Kas
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu