
De broodnodige regen valt nu en dat zal je tuin veel goeds doen! Door de sterkere plantengroei zijn er genoeg klusjes om mee aan de slag te gaan. Ontdek in de wekelijkse checklist van Gardeners’ World welke praktische tuinklusjes je kunt doen in week #22.
Lees verder onder de advertentie
Tips voor kweken

- Juni is een uitstekende tijd om clematissen te stekken, wanneer de stengels al een klein beetje houtig zijn geworden en de plant erg veel groeikracht heeft. De stekken zullen dan snel wortelen.
- Is het blad van je voorjaarsbollen, zoals tulpen, goed verwelkt, graaf de bollen dan op, veeg de grond ervanaf en bewaar ze op een droge plek. In het najaar kun je ze dan weer uitplanten.
Tips voor snoeien

- Laat je de grasmaaier een tijdje staan voor Maai Minder? Dan is de kans dat er nu wilde bloemen ontwikkelen. Maai eventueel een paadje door het langere gras heen, zodat je heerlijk tussen de bloemen door kunt lopen. Over een tijdje is het gemaaide pad hoog gegroeid en dan kun je een ander paadje maaien. Verwijder het maaisel om wilde bloemen nóg meer kans te geven.
- Als je een haagbeukenhaag (dus geen beukenhaag) hebt, of als leibomen, dan is het nu een goed moment om de haagbeuk te snoeien.
Tijd voor een nieuwe snoeischaar?

- Uitgebreid assortiment snoeischaren
- Topmerken als Felco, ARS, Metallo en Barebones
- De tuinwinkel van Gardeners’ World Magazine

Tips voor de moestuin

- Zaai snelgroeiende bladsla, rucola, bosuitjes, radijs en rode bieten in de gaten tussen langzaam groeiende gewassen zoals uien, prei, pastinaak, wortelen en spitskool. Met deze tussengewassen benut je alle ruimte in je moestuin optimaal.
- Oogst de snel groeiende asperges regelmatig, zodat de plant meer stengels blijft maken. Snijd de asperges wanneer ze rond de 15 cm lang zijn zo’n 2 cm onder de grond door.
Biodiversiteit

- Vind je jonge tuinvogeltjes in je tuin, laat ze dan met rust! De ouders laten hun kroost vaak tijdelijk achter op een beschut plekje en zullen hen daar voeden. Dit zie je vaak bij merels. Blijf uit de buurt, zodat de ouders ook terug durven komen. Is het jonge vogeltje nog vrijwel naakt, dan is hij mogelijk wél verstoten door de ouders en heeft hij helaas weinig kans om te overleven.
- Heb je lege plekken in je border, of nog potten of bakken over? Zet hier dan nog inheemse planten in. Met bijvoorbeeld hartgespan, wilde marjolein en knoopkruid heb je planten die goed tegen droogte kunnen én waar wilde bijen, vlinders en andere insecten dol op zijn.
Kamer- en kasplanten

- Het lijkt wat vroeg, maar begin na te denken over je lentebloemen van volgend jaar. Zaai in de kas vaste planten zoals akelei, madeliefjes, mariëtteklokjes (Campanula medium), ridderspoor (Delphinium), en lupines, zodat ze volgend jaar zullen bloeien.
- Dit is een goed moment om schijfcactussen te stekken door een schijf af te snijden. Maar in tegenstelling tot bladstekken bij andere planten, moet je de snijwond bij cactussen eerst een aantal dagen laten indrogen. Wanneer de wond dicht is, kun je de stek oppotten.
Tuinklussen

- Nu er eindelijk regen valt, groeien niet alleen je tuinplanten goed, maar ook woekerende ‘onkruiden’. Kom je vaste onkruidsoorten tegen, zoals kweekgras, zevenblad en haagwinde, graaf ze dan met wortel en al uit zodra je ze ziet om te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.
- Bind de nieuwe takken van klimrozen en ramblerrozen horizontaal aan. Daardoor zullen de planten meer bloemen aanmaken dan wanneer je ze verticaal aanbindt.
- Controleer na regenbuien of planten in potten niet te nat staan. Haal eventueel tijdelijk schoteltjes onder potten weg en zet ze op potvoetjes om meer water weg te laten lopen, om te voorkomen dat je potplanten verdrinken.
Vorige week gemist?
Weten wat de tips van vorige week waren? Bekijk hier de checklist van vorige week. Als je hem nooit wilt missen, kun je je ook abonneren op onze wekelijkse nieuwsbrief.