
IJsheiligen is voorbij en daarmee kunnen we helemaal losgaan in de tuin! Tijd om je planten af te harden, zaailingen uit te planten en meer. Ontdek in de wekelijkse checklist van Gardeners’ World welke praktische tuinklusjes je kunt doen in week #21.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit

- Leg kleine stapeltjes stenen of takken in borders, of maak een insectenhotel van dood hout om allerlei insecten, amfibieën en kleine zoogdieren overdag een schuilplek te geven. Zo vergroot je de biodiversiteit in je tuin.
- Heb je nog ruimte voor een paar planten? Door te planten in lagen, bied je een thuis aan verschillende tuindieren. Denk aan een combinatie van bodembedekkers, kruidachtige planten, struiken, lage bomen en hoge bomen, met klimplanten en weefplanten als verbindende schakels.
Kweken

- Met dit warme, droge weer is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk water te geven en zo toch je planten gezond te houden. Door de grond rondom je planten te mulchen, houdt deze meer water vast én voed je je planten. Bekijk nog meer handige tips in ons artikel over water geven bij hitte.
- Zaai gerust nog wat meer zomerse plukbloemen, zoals zinnia’s, cosmea en amarant. In principe kun je alles rechtstreeks zaaien, maar voorzaaien kan ook nog. Dit laatste is zeker een goede optie als je veel last hebt van slakken of bladluizen in je tuin.
Moestuin

- Maak een stevige wigwam van wat (bamboe)stokken en plant aan elke voet drie zaden van klimmende sperziebonen, pronkbonen of snijbonen. Ze zullen je wigwam razendsnel bedekken! Lees ook meer over hoe mooi pronkbonen kunnen zijn in dit artikel met tips voor een veelzijdige tuin.
- Heb je in de herfst uien gepoot? Controleer ze dan nu op tekenen van doorschieten (bloei) en verwijder eventuele bloemstengels. Laat je de uien bloeien, dan onttrekken ze kostbare energie aan de plant.
Van tuin naar tafel
De beste kweektips en meer dan 50 recepten!
- Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
- Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
- Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs

Kamer- en kasplanten

- Heb je perziken of nectarines in je kas? Kijk dan of de takken niet te zwaar beladen zijn met jonge vruchten en haal er waar nodig een paar weg. Laat hierbij ongeveer 10 cm ruimte tussen de vruchten.
- Begin met het afharden van vorstgevoelige planten en (zomer)perkgoed als je dat nog niet hebt gedaan, of plant je afgeharde planten uit in de tuin. IJsheiligen is voorbij, dus voor vorst hoeven we niet meer te vrezen!
Snoeien

- Deze week is het tijd voor de befaamde Chelsea Flower Show. Dat betekent dat het ook weer tijd is voor de ‘Chelsea chop’ in de tuin – een specifieke manier van toppen, waarmee je de bloei van planten kan spreiden. Ga aan de slag met onder andere zonnekruid (Helenium), schildpadbloem (Penstemon), asters en nog meer soorten. Tip: kijk in ons artikel over de Chelsea chop wat je nog meer kunt toppen.
- Verwijder uitgebloeide bloemen uit je rotsheide (Pieris). Nu er geen kou meer in de lucht zit, kun je ook bladeren met vorstschade weghalen. Lees hier wat je nog meer kunt snoeien in mei.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

Tuinklussen

- Zet steunen neer voor topzware vaste planten die anders kunnen gaan hangen, zoals pioenrozen en eventueel stokrozen op een standplaats met veel wind.
- Wied braakliggende grond in je borders, bloemperken en plantbedden, zodat je straks minder last hebt van ongeplande plantjes. Zo verklein je de kans dat deze plantjes zaad zetten en zich verspreiden. Dit zijn een paar veel voorkomende soorten onkruid en hoe je ze herkent.
10x Plantensteun 70x40cm
€ 30
- Plantsteun half rond
- Formaat 70 x 40 cm
- Groen geplastificeerd staal
