Groenten zaaien in mei: 7 gewassen om nu te zaaien

Linda Passies
|
16/05/2023
radijs zaailingen

Wat je in mei zaait, komt veel sneller op dan wat je een maand of langer geleden aan de aarde hebt toevertrouwd. Voor je het weet zijn de kiemplanten net zo groot als de eerder gezaaide plantjes, misschien zelfs groter. Heb je het zaaien de afgelopen weken een beetje voor je uitgeschoven? Groenten zaaien in mei betekent zeker niet dat je te laat bent. Probeer het eens met deze groenten!

Lees verder na de advertentie

1. Pronkbonen

pronkbonen zaaien vollegrond

Zaai ze deze maand buiten aan de voet van een hoge  wigwam van stokken en ze schieten vrolijk omhoog. Als je last hebt van muizen, kun je ze beter in potjes met (turfvrije) potgrond zaaien, in een al dan niet koude kas. Plant ze eind mei uit, als de eerste echte blaadjes zijn verschenen.

Wekelijks moestuintips in je mail

Iedere week dit soort moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Courgettes

Lees verder na de advertentie

de tuin in april week 17: courgette zaaien

Nog een kandidaat om nu onder glas te zaaien en eind mei uit te planten. Courgettes houden van heel rijke grond en een plek in de zon. Meestal is drie of vier planten meer dan genoeg om een gezin te voorzien van courgettes.

3. Erwten

erwten zaaien kan in mei

Zaai erwten 5 cm uit elkaar in een platte zaaivoor van circa 2 cm diep en 10 cm lang. Ze komen op in clusters, waarna je ze kunt steunen met twijgen of bijeenhouden met 1 m hoge stokken die met zacht tuindraad met elkaar verbonden zijn. Wees, net als bij bonen, alert op hongerige muizen als je buiten zaait.

4. Sla

sla zaaien kan goed in mei

Zaai steeds beetjes sla, zodat je kunt oogsten wat je opeet. Sla kun je in principe de hele zomer lang door zaaien, al heeft het bij erg warm weer nog weleens de neiging om door te schieten.

5. Radijsjes

Zaailingen van radijs: ga deze groenten zaaien in mei

Radijzen zijn een van de eerste soorten die je kunt zaaien en oogsten. Maar denk niet dat het na de vroege lente voorbij is: zaaien kan wel vanaf maart tot en met augustus. Zaai ze telkens in een rijtje van een meter per keer, elke paar weken. Zo kun je de hele zomer oogsten.

6. Lente-uien

lenteuien oogsten

Lente-uien kun je van maart tot oktober zaaien, dus ook bij deze soort is zaaien in mei nog verre van te laat. Meestal zijn ze zo’n acht weken na het zaaien oogstklaar, maar je kunt ze ook langer laten staan voordat je ze oogst. 

7. Kolen

Groenten zaaien in mei: kolen

Zaai zomerkolen in een stukje grond dat als zaaibed kan dienen. Plant ze met een plantboor of troffel uit, met een onderlinge afstand van zo’n 45 cm, als ze 10 cm hoog zijn en vier of vijf blaadjes hebben.

Bonus: basilicum

basilicum zaaien in mei bij artikel over groenten zaaien in mei

Basilicum is een kruid en geen groente, maar wel een aanrader om in mei te zaaien. Het houdt van warm, droog weer en doet het goed in potten. Zaai voor opeenvolgende oogsten om de paar weken dun in potten van 10 cm.

Meer over je tuin in mei:

Meer lezen over:
Moestuin Lente Mei
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu