
IJsheiligen is deze week en nachtvorst is geweken! Je kwetsbare planten kunnen dus nú naar buiten. Ontdek in de wekelijkse checklist van Gardeners’ World welke praktische tuinklusjes je kunt doen in week #20.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in mei, week #20
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit

- Zie jij ook zoveel bladluizen op je planten? Een beetje bladluis is niet erg, het is namelijk een heerlijk maaltje voor allerlei dieren. Worden het er wel érg veel? Dan kun je bladluizen biologisch bestrijden. Wat ook werkt is met een sterke waterstraal de luizen van de plant spuiten, het kost wel wat water, dus doe dit het liefst ’s avonds of ’s ochtends vroeg: je planten hebben er dan ook nog wat aan.
- Het is nu een top tijd voor veel vlindersoorten, dus laat bloeiende wilde planten staan, of plant wat extra inheemse planten bij om ze een handje te helpen.
- Een groen dak trekt veel insecten en is bovendien duurzaam, maar niet geheel onderhoudsvrij. Wied het onkruid op het dak met de hand, zodat het je gekozen planten niet verdringt.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken

- De 14e start IJsheiligen, dus vanaf nu kun je dahliaknollen en canna’s buiten planten.
- Ook andere vorstgevoelige planten kunnen definitief naar buiten, maar pas wel op met slakken en bladluizen. Vers groen is voor hen niet te versmaden.
- Het is nog prima mogelijk om in mei stokrozen te zaaien. Het is een tweejarige plant, dus bloeit het volgende jaar.
Moestuin

- Zet wat jonge basilicumplantjes in de grond rondom de stam van tomaten in grote potten of in de vollegrond. De geur van basilicum verjaagt plagen zoals witte vlieg en ook muggen houden er niet van. Goede buren in de moestuin dus. Je kunt nu ook basilicum in de vollegrond zaaien.
- Voor je je binnen opgekweekte groenten uitplant, moet je ze eerst nog afharden. Dat voorkomt dat de planten een schok krijgen en (tijdelijk) stoppen met groeien.
- Nu de nachtvorst is geweken, kun je ook pompoenen, courgettes en komkommer rechtstreeks in de vollegrond zaaien. Bescherm de zaailingen goed tegen slakken.
Van tuin naar tafel
De beste kweektips en meer dan 50 recepten!
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

Kamer- en kasplanten

- Verpot kamerplanten die te groot zijn geworden voor de pot waarin ze staan. Of deel planten zoals Sansevieria en lepelplanten, en herplant een deel in hun huidige pot. De overige plantjes kun je in nieuwe potten zetten (ook leuk om cadeau te doen!).
- Zodra je kastomaten, komkommers en andere klimmers en rankende planten in de kas goed groeien, moet je regelmatig aanbinden. Zo komt er zo veel mogelijk licht en lucht bij je planten.
Snoeien

- Dun met een takkenschaar en snoeizaag de oudste, houtige stammen van bladverliezende sneeuwballen (Viburnum) die dit jaar gebloeid hebben uit.
- Snoei de forsythia na de bloei, voor eind mei, zodat je volgend voorjaar weer volop kunt genieten van heel veel bloemen.
Tuinklussen

- Planten in potten die tegen een muur staan, bevinden zich vaak in de ‘regenschaduw’ – een plek waar maar weinig regenwater terechtkomt. Geef deze handmatig water als ze te droog staan. Of zet op deze plekken potplanten die goed tegen droogte kunnen.
- Het is heerlijk zonnig weer – en kurkdroog. Ga je begieten? Doe dit dan in de avonduren of in de vroege ochtend. Water verdampt zo minder snel en kan dieper de grond inzakken. Gebruik het liefste regenwater uit de regenton, als daar nog wat in zit …