
Veel mensen vinden een voortuin inrichten maar lastig. Dit stukje grond moet namelijk niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Gelukkig kan het allebei! Of je nu een kleine voortuin bij een rijtjeshuis hebt of een ruime voortuin met oprit, met de ideeën in dit artikel maak je de perfecte entree. We delen heel veel voortuin inspiratie voor verschillende typen voortuinen – van onderhoudsvrij tot strak, en van kleine tuin tot voortuinen met oprit.
Lees verder onder de advertentie
Populaire voortuin ideeën
Voordat je begint met het aanleggen van je voortuin, is het slim om eerst goed na te denken over de praktische kant. Hier zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:
- Waarvoor ga ik mijn voortuin gebruiken? Alleen voor de sier, of wil je er ook fietsen of een bankje kwijt?
- Moeten er kliko’s een plek krijgen? Zo ja, kun je ze netjes uit het zicht plaatsen?
- Heb ik een oprit nodig? En zo ja, wil ik die combineren met groen?
- Is het pad naar de voordeur breed genoeg? Zeker als je met boodschappen of een kinderwagen loopt, is een smal paadje niet handig.
- Hoeveel onderhoud wil ik eraan hebben? Een onderhoudsvrije tuin vraagt om heel andere keuzes dan een bloementuin die veel verzorging nodig heeft.
Als je deze vragen beantwoordt, krijg je een duidelijk beeld van wat je nodig hebt en hoe je voortuin zowel mooi als functioneel kan worden. Hier volgen alvast enkele populaire ideeën die prima passen bij de Nederlandse of Vlaamse voortuin.
Wekelijks tuintips in je mail
Inspiratie voor een strakke voortuin
Een strakke vormgeving met rechte lijnen en niet al te bonte kleuren: dat is typisch voor de moderne voortuin. In zo’n voortuin zie je bijvoorbeeld paden van betonplaten, omringd door siergrassen en groenblijvende struiken zoals Ilex crenata (dat is overigens een geweldig alternatief voor buxus). Voor een industriële look kun je bijvoorbeeld plantenbakken van cortenstaal toevoegen.
Wil je je moderne voortuin duurzamer maken, voeg dan elementen toe zoals regentonnen. Nog moderner (maar ook duurder) zijn infiltratiekratten. Deze vangen ondergronds regenwater op en geven dat langzaam af aan de grond.
Sfeervolle voortuin met veel groen
Voor wie meer van een groene, natuurlijke uitstraling houdt, is een voortuin met verschillende hoogtes en texturen ideaal. Met houten palen (zoals robinia of kastanje) kun je een natuurlijke, luchtige omheining maken. Combineer daarnaast bodembedekkers, lage heesters (zoals Skimmia of Pieris), en hogere structuurplanten zoals siergrassen. Een kleine (meerstammige) boom zoals een krentenboom (Amelanchier), Photinia, Japanse esdoorn (Acer palmatum) of magnolia geeft zelfs een kleine voortuin meer diepte en kleur.
Duurzame voortuin met verhoogde plantenbakken
Is de grond in jouw voortuin te nat, te zanderig of op een andere manier lastig? Verhoogde plantenbakken bieden dan uitkomst. Ga voor bakken van duurzame materialen zoals gerecycled hout of cortenstaal en vul die met planten die insecten lokken. Denk daarbij ook aan inheemse tuinplanten, want dat is nog weer beter voor de biodiversiteit.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Ideeën voor een goedkope voortuin
Een mooie voortuin hoeft niet duur te zijn. Met slimme keuzes en wat creativiteit maak je een voortuin die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook vriendelijk is voor je spaarrekening.
Tips voor een budgetvriendelijke voortuin:
- Gebruik houtsnippers of grind in plaats van dure bestrating.
- Kies voor zaailingen of jonge planten in plaats van volgroeide exemplaren.
- Ruil stekjes met buurtgenoten.
- Zoek naar tweedehands tuinmaterialen op marktplaats of bij kringloopwinkels.
- Maak gebruik van pallethout voor zelfgemaakte plantenrekken of tuinmeubels.
Budgetvriendelijke voortuin met grind
Grind is een van de goedkoopste materialen om een groot oppervlak mee te bedekken. En als je nu denkt: “Grind? Dat is toch saai?” Doe dan eens inspiratie op bij de Gravel Garden van Beth Chatto. Dat is een prachtige tuin met grind én heel veel kleur.
Plant in je voortuin met grind droogtebestendige planten zoals lavendel, siergrassen, alliums, kruisdistels of diverse prairieplanten in groepen. Zo hoef je zelfs in droge zomer niet te slepen met gieters water.
Voor extra structuur kun je enkele grotere stenen of een kleine waterpartij toevoegen. Een minivijver of vogelbad in een oude zinken teil of schaal kost weinig, maar zorgt voor veel sfeer.
Goedkope voortuin met DIY meubelen
Met wat handigheid kun je van pallethout eenvoudig plantenbakken of een klein bankje maken. Of maak zelf een rek met groen dak waarmee je vuilcontainers en zelfs fietsen verbergt. Door zelf elementen te maken, druk je jouw persoonlijke stempel op je voortuin, en het kost bijna niets.
Combineer je zelfgemaakte bakken en tuinmeubelen met klimplanten. De Clematis montana groeit bijvoorbeeld snel en bloeit eind voorjaar met witte of lichtroze bloemen. Of plant een kamperfoelie (Lonicera) die niet alleen mooi is maar in de zomeravonden ook heerlijk geurt – perfect voor bij de voordeur. Hier vind je nog meer low budget tuin ideeën.
Ideeën voor een onderhoudsvrije voortuin
Heb je weinig tijd, dan biedt een onderhoudsvrije voortuin uitkomst. Maar denk bij ‘onderhoudsvrij’ alsjeblieft niet dat een tegeltuin de oplossing is! Want met de juiste planten en materialen maak je een prachtige voortuin die zichzelf onderhoudt.
Tips voor een onderhoudsvrije voortuin:
- Kies voor vaste planten in plaats van eenjarigen.
- Plant groenblijvende heesters die zelden gesnoeid hoeven worden.
- Gebruik bodembedekkers om onkruid tegen te gaan.
- Installeer een automatisch irrigatiesysteem.
- Vermijd grote gazons die regelmatig gemaaid moeten worden.
Strakke voortuin zonder onderhoud
Een voortuin ziet er meteen strakker en moderner uit als je het aantal plantensoorten beperkt houdt. Kies maximaal vijf verschillende soorten en plant deze in grotere groepen. Kies bovendien voor planten die weinig onderhoud vragen, zoals de meeste soorten siergrassen, groenblijvende heesters en bloembollen. Voor de verharding kun je het beste kiezen voor enkele grote tegels. Die zien er strak uit, en zeker in een kleine voortuin ogen ze niet te druk.
Onderhoudsvrije voortuin met bodembedekkers

Heb je een hekel aan schoffelen en onkruid wieden, zet dan een geheim wapen in: bodembedekkers. Deze planten blijven laag en bedekken de grond volledig. Zo krijgt onkruid geen kans om op te komen. Bovendien vragen bodembedekkers nauwelijks verzorging. Goede opties voor voortuinen zijn bijvoorbeeld Pachysandra, Waldsteinia, Vinca minor of Cotoneaster horizontalis.
Combineer deze met enkele grotere structuurplanten zoals Skimmia japonica ‘Rubella’ (groenblijvend met rode bloemknoppen in de winter) of hemelse bamboe (Nandina domestica) voor hoogteverschil. Voeg enkele grote keien, een kunstobject, zonnewijzer of een vogelbadje op een mooie standaard toe als focuspunt.
Onderhoudsarme voortuin met vaste planten
Een tuin vol planten waar je toch weinig tijd kwijt bent aan onderhoud? Kies voor vaste planten zoals zonnehoed (Echinacea purpurea), zonnekruid (Helenium) en wat makkelijke struiken zoals een vlinderstruik (Buddleja) of wat lage groenblijvende heesters. Hoe voller de tuin staat, hoe minder onkruid er vat op zal krijgen. De grond mulchen met houtsnippers helpt daar eventueel ook bij.
Inspiratie voor een kleine voortuin

Veel woningen, vooral rijtjeshuizen, moeten het vaak doen met een kleine voortuin. Maar al is je voortuin nog zo klein, je kunt er altijd wel iets mee.
Tips voor kleine voortuinen:
- Denk verticaal: gebruik klimplanten en hangplanten.
- Creëer diepte met verschillende hoogteniveaus.
- Kies voor één focuspunt in plaats van veel kleine elementen.
- Gebruik spiegels om de ruimte groter te doen lijken.
- Overweeg verhoogde plantenbakken om de ruimte te benutten.
Compacte voortuin met verhoogde plantenbakken

Verhoogde plantenbakken zijn ideaal voor kleine voortuinen, omdat je daarmee meer ruimte creëert voor planten. Maak de aanblik interessanter door bakken in verschillende hoogtes te kiezen. Vul ze vervolgens met planten die jaarrond aantrekkelijk zijn.
Inspiratie voor een verticale voortuin
Heb je erg weinig ruimte op de grond, dan is een verticale voortuin de oplossing. Je kunt plantenbakken aan een muur of schutting hangen, of klimplanten zoals klimop of klimhortensia langs draden tegen een wand laten groeien.
Nog een leuk idee: een verticale kruidenwand naast de voordeur of aan een schutting. Dat is niet alleen praktisch maar ook decoratief en het geeft een aangename geur. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, marjolein (oregano), munt of citroenmelisse.
Meer inspiratie nodig voor je stadstuintje of een andere kleine ruimte? Hier vind je nog veel meer kleine tuin ideeën.
Geveltuin aanleggen

Zelfs als je geen voortuin hebt, kun je vaak toch nog een voortuin maken. In veel gemeenten mag je een geveltuin aanleggen door een rijtje tegels te wippen en wat geschikte planten in de grond te zetten. Maar ook zonder tegels uit de grond te halen kun je een voortuintje maken, bijvoorbeeld met bloempotten gevuld met kleurrijke seizoensplanten of groenblijvende struiken.
Inspiratie voor een voortuin met oprit
Voor een oprit heb je bestrating nodig – je moet er immers een auto makkelijk kunnen parkeren. Er zijn echter verrassend veel manieren om een oprit aan te leggen. Maar of nu kiest voor grind, klinkers of tegels, ook een oprit kan een mooi onderdeel van je voortuin zijn, en je huis een unieke uitstraling geven.
Stijlvolle oprit met groene accenten

Kies voor de verharding van je oprit in ieder geval materialen die passen bij de architectuur van je huis. Voor een klassiek huis passen gebakken klinkers, terwijl bij een modern huis grote, strakke tegels wellicht een fraaie keuze zijn.
Langs je oprit heb je vervolgens ruimte voor groen. Let er daarbij op dat je genoeg zicht houdt bij het uitrijden van je oprit. Een hoge, groene heg ziet er bijvoorbeeld mooi uit, maar maakt het wegrijden met de auto niet veiliger. Houd heggen dus laag of snoei ze trapsgewijs, zodat ze aan de straatkant lager zijn.
Bolbomen of zuilbomen langs de oprit zorgen voor een oprijlaan-gevoel. Kies bomen die niet te breed worden en waarvan de stam hoog genoeg is zodat je vanuit de auto onder het bladerdak door kunt kijken.
Waterdoorlatende bestrating
Waterdoorlatende bestrating is een slimme keuze voor je oprit. Maar je hoeft zeker niet je hele oprit vol te leggen met grind of grasbetontegels. Combineer bijvoorbeeld verschillende soorten bestrating! Denk aan grote tegels met daartussen ‘voegen’ van kruipplantjes zoals tijm, of een middenstrook van sedum.
Voortuin inspiratie met een zitplek
Heb je geen achtertuin maar wel een voortuin? Dan is een gezellig zitplekje onontbeerlijk! Een bankje tegen de gevel kan natuurlijk altijd, maar een aparte zitplek omringd met een heg en een kleine boom tegen inkijk biedt voldoende privacy. Deze oplossing is trouwens ook handig als je achtertuin ’s avonds geen zon krijgt, maar je voortuin wel. Zo kun je toch genieten van heerlijk lange zomeravonden.