Dit kun je nu doen in de tuin: week #37 september

Lizanne Croonen
|
09/09/2024
Dit kun je nu doen in de tuin: week #37 september

Voor wie deze week aan de slag wil in de tuin, hebben we een handige checklist klaarstaan. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Ontdek elke week wat er in de tuin te doen is en laat je inspireren.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september, week 37

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Blauwe druifjes (Muscari) met bij
  • Blijf laatbloeiende bloemen zo lang mogelijk koppen, zodat ze nieuwe bloemen blijven aanmaken. Er zijn nog steeds vlinders, motten, hommels, bijen en zweefvliegen die je daar blij mee maakt. Laat ook een aantal planten, zoals kruisdistels, zaden aanmaken voor de vogels.
  • Tijd om de eerste voorjaarsbollen te planten. Denk bij het kiezen van je bloembollen ook aan de dieren. Bollen zoals blauwe druifjes (Muscari), krokussen en Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) zorgen al vroeg in het voorjaar voor voedsel voor bijen en hommels.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

hyacint bollen foriceren
  • Haal schaduwdoeken weg en was kassenwit van je kassen nu het licht langzaam minder begint te worden.
  • Trek hyacintenbollen vanaf nu voor om ze later in potten of glazen te planten, zodat je rond de feestdagen in huis geurende, kleurrijke bloemen hebt.

Kweken

Dit kun je nu doen in de tuin: week #37 september

Moestuin

aardappelen bewaren
  • Haal je aardappelen uit de grond, droog ze af en bewaar ze in jute of papieren zakken op een koele, donkere en goed geventileerde plek.
  • Als je nog steeds veel fruit en groenten kunt oogsten, kijk dan of je ze kunt invriezen, drogen, inmaken of op een andere manier bewaren, zodat je er later van kunt eten. Wie wat bewaart, heeft wat! Is er noodweer voorspeld in jouw regio? Oogst dan nog snel kwetsbare gewassen.

Snoeien

Kersenboom snoeien wanneer en hoe
  • Wil je steenvruchtbomen, zoals perziken, kersen en pruimen nog snoeien, doe dat dan nu. De kans dat er nu loodglans via snoeiwonden binnendringt is in september heel laag.
  • Haagbeuken en beukhagen snoeien doe je voordat hun blad verkleurt, dus ga er snel mee aan de slag.

Tuinklussen

siergras zaden oogsten
  • Voorkom dat je gazon drassig wordt in de herfst en winter door het te beluchten als het erg verdicht is. Dat doe je door met een tuinvork in de grond te steken. Hark ook meteen mos uit het gras en zaai kale plekken opnieuw in.
  • Verzamel de zaden van siergrassen en bewaar ze koel en droog tot je ze in het voorjaar kunt zaaien.

Meer tuinklussen

Lizanne CroonenLizanne is redacteur bij Gardeners’ World magazine. Ze hanteert haar pen net als Monty Don zijn spade of snoeischaar. Haar stadstuin is een rustpunt met veel groen, gezoem en creativiteit. Daarnaast ontdekt ze graag wandelend allerlei botanische hoogstandjes in binnen- en buitenland.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu