Checklist voor de tuin: week #35

Govert de Jong
|
26/08/2024
pepers drogen hittegolf

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in augustus, week 35

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin.

Biodiversiteit

bijen sedum herfst
  • Vul gaten in de borders op met laatbloeiende vaste planten, zoals sedums, om tot in de herfst nectar te bieden voor bestuivende insecten.
  • De ruimte langs een heg is vaak een lastige plek, maar je kunt er wel degelijk iets moois van maken. Plant er bijvoorbeeld groenblijvende varens en planten die in winter en voorjaar bloeien, zoals cyclamen en sleutelbloemen die nectar voor vroege bijen bieden.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

narcis in pot planten
  • Geef je kasplanten vroeg op de dag water, zodat de kas weer droog is aan het einde van de dag. Vochtige nachten zijn – zeker in deze tijd van het jaar – een feest voor grauwe schimmel (Botrytis).
  • Begin met het planten van narcissenbollen in potten en zet die zeker 10 weken op een koele plek (kelder of koelkast) om daarna naar je woonkamer te verplaatsen. Dan heb je met kerst bloeiende narcissen.

Kweken

checklist voor de tuin week 35
  • Verzamel de rijpe zaden van je favoriete bloemen en bewaar ze in papieren enveloppen, zodat je ze in het voorjaar weer kunt zaaien.
  • Houd je zomerperkgoed in hangmanden en potten in bloei tot de eerste vorst door ze regelmatig te voeden en de verwelkte bloemen rigoureus te blijven verwijderen.

Moestuin

pepers drogen hittegolf
  • Knip al het blad weg dat rijpende pompoenen bedekt om de vruchten sneller te helpen rijpen in de zon.
  • Bewaar pepers door ze een stevige draad door de steeltjes te rijgen en ze op een droge, warme plek te laten drogen.

Snoeien

zomerframbozen snoeien
  • Snoei zomerframbozen (pas op: geen herfstframbozen!) door fruittakken bij de grond af te snijden en nieuwe stengels aan te binden. Die zorgen volgend jaar voor vruchten.
  • Snoei coniferenheggen om hun hoogte in te perken en ze te fatsoeneren. Doordat ze nu niet meer hard groeien, blijven ze tot het voorjaar netjes.

Tuinklussen

gazon herstellen
  • Heb je sterk uitzaaiende planten, zoals koninginnekruid of spoorbloem? Verwijderd dan tijdig de uitgebloeide bloemhoofden voordat ze zaad zetten.
  • Hark dood gras van gazons en belucht platgelopen stukken door er een tuinvork in te steken. Zaai kale plekken opnieuw in.
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu