Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in augustus, week 34
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin.
Biodiversiteit
- Laat wat zaadhoofden van planten als distels, ijzerhard en zonnehoed zitten wanneer ze zijn uitgebloeid, zodat vogels en kleine zoogdieren straks kunnen eten van de zaadjes.
- Een heerlijke klus voor een zonnige dag: maak een insectenhotel te maken van oude stronken en takken. Zo creëer je schuilplaatsen voor kleine tuindieren om over een paar maanden te overwinteren.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Neem bladstekken van begonia’s of stek Kaapse primula’s (Streptocarpus) en Kaapse viooltjes voor extra planten in huis.
- Lege plek in de kas na het oogsten? Voed de grond dan eerst met een goede laag compost of kijk naar welk gewas je nu goed kunt planten volgens Monty Dons wisselteeltschema.
Kweken
- Wilde peen (Daucus carota) is een prachtige toevoeging voor je pluktuin. Met zonnige, goed drainerende grond maak je deze tweejarige plant gelukkig. Zaai hem rechtstreeks in goed voorbereide grond. Kijk bij Jennita’s tips voor nog meer tuinklussen voor de pluktuin in juli en augustus.
- Op droge dagen kun je goed zaden oogsten. Loop op zo’n dag door je tuin en verzamel rijpe zaadhoofden van je favoriete bloemen en groenten.
Moestuin
- Zorg ervoor dat courgettes en komkommers niet te groot worden, anders zitten ze straks vol zaden. Blijf ook oogsten om de aanmaak van nieuwe vruchten te stimuleren.
- Blijf tomaten goed water geven en voeden om krullend blad tegen te gaan. Oogst je tomaten ook voor ze helemaal rijp zijn. De reden daarvoor lees je in dit artikel over onrijpe tomaten oogsten.
Snoeien
- Zodra je zwarte bessen rijp zijn, kun je ze oogsten door de takken met vruchten af te knippen tot aan de basis. Zo heb je ze meteen gesnoeid!
- Zijn de druiven in je tuin al goed op weg? Help ze dan aan wat extra zon door wat druivenranken terug te knippen. Zo bereikt de zon de vruchten beter. Lees meer tips in het artikel Druif snoeien: wanneer en hoe doe je dat?
Tuinklussen
- Planten met uitgedroogde wortels zijn gevoeliger voor echte meeldauw. Geef daarom altijd water bij de wortels en niet op het blad. Met deze tips voor planten water geven bij warm weer zorg je ervoor dat je planten genoeg water krijgen en niet zomaar uitdrogen.
- Ga je uitgebloeide klimrozen snoeien? Zorg er dan eerst voor dat je ladder of keukentrapje stevig staat en dat je zelf ook stabiel staat. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg ervoor dat je veilig kunt werken.