Checklist voor de tuin: week #33
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in augustus, week 33
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit
- Vlinders hebben een dramatisch jaar achter de rug. Daarom kunnen ze je hulp extra hard gebruiken. Zorg dat je voldoende waardplanten voor vlinders in de tuin hebt staan waarop de fladderaars eitjes kunnen leggen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Kamer- en kasplanten
- In de hete zomerzon kunnen kasplanten of planten op de vensterbank makkelijk verbranden. Zorg dus voor voldoende schaduw (met schaduwdoeken of kassenwit) of zet ze tijdelijk op een plek uit de zon.
- Huiskamercyclamen hebben hun rustperiode in de zomer. Om ze uit deze zomerrust te halen, kun je vanaf nu weer meer water geven. Ze zullen dan ontwaken en weer gaan groeien om in de winter te bloeien.
Kweken
- Is je buxus ten prooi gevallen aan de buxusschimmel of buxusmot? Coniferen zijn goede buxusvervangers, en door nu stekken van coniferen te nemen kun je heel goedkoop een nieuwe haag maken.
- Je kunt nu winterbloeiende viooltjes zaaien, zodat je ook in het donkere seizoen kleur in je tuin hebt.
Moestuin
- Zijn de uitlopers van je aardbeienplanten inmiddels goed geworteld, knip ze dan nu los van de moederplant en plant ze op hun nieuwe plek uit.
- Het is volop oogsttijd. Zodra er lege plekken ontstaan in je moestuin kun je er meteen nieuwe gewassen zaaien. Je kunt bijvoorbeeld koolrabi zaaien in de moestuin in augustus. Die kun je dan vanaf oktober oogsten.
Snoeien
- Ligusterhagen snoeien hoeft in principe maar twee keer per jaar (eind herfst, begin winter en in juni). Maar als het nodig is, kun je ook nu de haag nog een keer snoeien om hem netjes in vorm te houden.
- (Japanse) esdoorns, maar ook andere soorten esdoorn (Acer), hoef je in principe niet te snoeien, maar als het écht noodzakelijk is, doe het dan bij voorkeur in augustus. Snoeiwonden zullen dan nog herstellen voor de winter.
Tuinklussen
- Zodra de bloemen hun zaden hebben verspreid, kun je je wildebloemenweide maaien.
- De lente is nog heel ver weg, maar toch is het slim om nu al over je voorjaarsbollen na te denken. Bij diverse kwekers kun je ze al reserveren, zodat je op tijd je favoriete bollen in huis hebt. Lees voor je koopt eerst onze kooptips voor bloembollen.
Tips en inspiratie voor voorjaarsbollen
Er zijn veel voorjaarsbollen om uit te kiezen, dus heb je een beetje hulp nodig voor je nieuwe bollen gaat kopen, bekijk dan eens de volgende artikelen: