Trakteer je tuin op deze prachtige hoge baardirissen (Iris germanica)

Helga Kluiter
|
16/05/2023
Hoge baardiris Dutch Chocolate

Zijn spektakel duurt maar kort, maar zijn kleurenpracht is ongeëvenaard! We hebben het natuurlijk over de hoge baardiris (Iris germanica).

Lees verder na de advertentie

Baardirissen in alle kleuren

De baardiris heeft een zeer toepasselijke naam, want deze bloem is verkrijgbaar in werkelijk alle kleuren van de regenboog. En Iris is Grieks voor regenboog. Wat die baard ermee te maken heeft? Dat is het harige plekje op zijn onderste bladeren, waarmee bestuivers worden gelokt.

Baardiris standplaats

baardirissen combineren

De hoge baardiris staat graag op een plek in de volle zon. Zet ze liever niet te dicht bij andere planten, want de wortelstokken hebben de warmte van de zon nodig om de plant goed tot bloei te laten komen. Daarom staan irissen vaak in een apart bloembed.

Verder houdt Iris germanica van een neutrale en goed drainerende grond. Een plek op het zuiden in de beschutting van een muur is ideaal. Baardirissen zijn winterhard maar niet wintergroen.

Wanneer baardiris planten

Lees verder na de advertentie

Je kunt baardirissen planten in het najaar of het voorjaar. Als je planten in een pot hebt gekocht, plant ze dan op dezelfde diepte die ze in de pot hadden. Heb je kale wortelstokken gekocht, week die dan eerst een paar minuten in water voor het planten. Plant hem zo dat de wortelstok net boven de grond uitkomt en geef dan goed water.

Baardiris bloeitijd

Hoge baardirissen bloeien eind mei, begin juni en hebben grote bloemen van wel 50 cm op stelen tot ongeveer 150 cm.

De mooiste soorten baardiris (Iris germanica)

Er zijn honderden variëteiten baardirissen in alle kleuren en kleurcombinaties te koop. Dit dus nog maar een paar van de vele highlights:

Iris germanica ‘Black Swan’

iris Black Swan

Deze zwarte zwaan onder de baardirissen heeft heel donkerblauw-paarse bovenste blaadjes en de hangende kroonblaadjes zijn haast zwart. De blauwe baard van Iris ‘Black Swan’ verkleurt naar oranje, wat zorgt voor een opvallend contrast.

Iris germanica ‘Carnival Time’

Baardiris Carnival Time

De fluweelzachte onderste kroonblaadjes van Iris ‘Carnival Time’ zijn roestig oranje met kastanjebruine boventonen, amberkleurige randen en een goudgele keel. De staande bloemblaadjes zijn koperkleurig en gerimpeld. Deze baardiris is ideaal voor een gemengde border of grindtuin, en is een uitstekende snijbloem.

Iris germanica ‘Jane Phillips’

baardiris Jane Philips

De baadiris ‘Jane Phillips’ is een mooie, geurige iris met fraai gevormde, lichtblauwe kroonblaadjes en een witte baard. Hij is met recht populair en staat bijvoorbeeld mooi tussen grijsbladige planten.

Iris germanica ‘Kent Pride’

De bordeauxrood-bruine tinten van de bloemen van baardiris ‘Kent Pride’ geven je tuin een heerlijk warm uiterlijk. Niet voor niets is dit een graag geziene gast op bloemenshows. Net als andere irissen breidt hij zich jaar na jaar uit en gaat hij alleen maar mooier bloeien.

Iris germanica ‘Nuit de Noces’

Baardiris Nuit de Noces

De baardiris ‘Nuit de Noces’ heeft afgeronde, gegolfde roze-paarse staande en hangende kroonbladeren met een oranje baard. Plant hem door een gemengde, kruidachtige border of een grindtuin in groepjes van drie of vijf.

Iris germanica ‘Dutch Chocolate’

De donkerbruine, geurende en golvende bloemen van Iris ‘Dutch Chocolate’ zijn een ware traktatie voor je tuin in mei en juni. Hij bloeit soms tot wel vier weken en als het ’s zomers heet en droog weer is soms nog eens in het najaar.

Iris germanica ‘Quechee’

Iris germanica Quechee

Iris ‘Quechee’ is regelmatig te bewonderen tijdens de jaarlijkse Chelsea Flower Show. Hij draagt grote, oranje-rode bloemen met een goud-gele keel en oranje-gele baard op stengels tot ongeveer een meter hoog.

Meer kleur in de tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu