12x wat je begin september in je tuin zou moeten doen

Govert de Jong
|
02/09/2024
plantuien planten

Op 1 september begint de meteorologische herfst! Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september, week 36

Dit kun je deze eerste week van de meteorologische herfst allemaal doen in de tuin.

Biodiversiteit

de tuin in augustus week 32: zaadhoofden
  • Laat wat zonnebloemhoofden zitten zodat ze zaden kunnen vormen. Daarmee hebben de vogels voorlopig een voorraadje lekkere zaden.
  • Verwijder eendenkroos, fonteinkruid en algen uit het water van waterornamenten en vijvers. Laat het daarna een uurtje op de kant liggen, zodat beestjes terug kunnen kruipen naar het water.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

wilde bijen: hommel op Iris reticulata
Hommel op Iris reticulata
  • Plant minivariëteiten van voorjaarsbollen in potten in de kas of serre voor een extra vroege bloei, zoals dwergirissen (Iris reticulata), krokussen, sneeuwroem (Chionodoxa) en sterhyacinten (Scilla).
  • Let goed op de ventilatie van je kas. Zet de ramen overdag open als het warm is, maar sluit ze ’s nachts wanneer de temperaturen dalen.

Kweken

moestuin in september: groenbemesters zaaien
  • Zaai groenbemesters zoals boekweit, incarnaatklaver en gele mosterd op kale grond om de bodem te verbeteren en onkruid te onderdrukken.
  • Vul gaten in je borders met herfstbloeiende planten, zoals herfstasters (Aster) en bonte ganzebloemen (Chrysanthemum carinatum). Zo heeft je nazomertuin voorlopig nog een kleur.

Moestuin

plantuien planten
  • Zaai winterharde groene groenten, zoals boerenkool, paksoi, mizuna, vroeg barabarakruid, veldsla en mosterd voor een smakelijke winteroogst.
  • Plant pootuien en sjalotjes op een zonnige plek met een tussenruimte van 10 cm met het puntje net boven de grond. Rond juni zijn ze oogstklaar.

Snoeien

lavendel snoeien
  • Haal de verwelkte bloemen uit lavendel en snoei de plant. Laat het meeste van de groei van dit jaar zitten, om te voorkomen dat de plant te benig wordt.
  • Gebruik een (snoei)schaar om bloemen van dahlia’s te verwijderen zodra de bloemblaadjes verwelken. Dit stimuleert de vorming van meer knoppen en bloemen.

Tuinklussen

Pompoen crown prince
  • Geef herfstasters regelmatig wat extra water om te voorkomen dat de meeldauw toeslaat.
  • Leg een steen of stuk hout onder rijpende pompoenen om te voorkomen dat ze gaan rotten voordat je ze kunt oogsten.
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu