
Deze week is het nog koud, maar warmere lucht lijkt eraan te komen eind volgende week. Tijd voor de tuin dus! Wil je weten wat je deze week allemaal kunt zaaien, oogsten, snoeien of klussen? Laat je inspireren door onze wekelijkse checklist met dit keer: 15 praktische tuintips voor week #8 in 2025.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin half februari, week #8
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit

- Heerlijk, de krokussen en sneeuwklokjes bloeien! Zeker krokussen zijn uitstekende voedselbronnen voor vroege hommels. Heb je ze nog niet in je tuin, koop dan nu bloeiende, gifvrije exemplaren en plant de bollen na de bloei uit in je tuin.
- Wil je dit jaar meer vlinders in de tuin? Ontwerp dan nu alvast een border en bedenk welke zaden en planten je nodig hebt. Rozemarijn, lavendel, wilde marjolein, kamperfoelie en tijm zijn echte vlindermagneten. En ook veel bijensoorten zijn er blij mee.
- Zijn er koude nachten (en dagen) op komst? Zorg dan dat je vijver deels ijsvrij blijft. Dit is nodig om onderwater overwinterende dieren te beschermen.
Ontvang wekelijks deze checklist
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken


Moestuin

- Zaai paprika’s voor in een verwarmde kweekbak of voor het raam in de vensterbank. Voor het ontkiemen hebben ze voldoende warmte (ongeveer 20 graden) nodig.
- Controleer de kiemkracht van je zaden en bestel indien nodig nieuwe zaden.
- Vanaf eind februari kun je pootuien buiten planten. Maar heb je erg natte of zware grond, pak er dan een zaaitray bij en vul die met potgrond. In elke cel plant je een ui. Zodra het weer en de grond het toelaten, kun je de uien uitplanten.
Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Kamer- en kasplanten

- Planten die nu beginnen te groeien in de kas hebben nog niet zo veel water nodig. Voorkom dat je planten te veel water geeft door te voelen of grond nog vochtig is en geef in dat geval geen water. Bedenk dat grond er aan de oppervlakte soms droog uitziet, terwijl het rondom de wortels nog steeds vochtig is.
- Zaai lobelia’s en zonnehoed (Rudbeckia) in een verwarmde kweekbak voor.
- Als je nu wat primula’s naar binnen haalt en op een koele, lichte plek zet, zullen ze wat eerder bloeien dan wanneer je ze buiten zou laten.
Snoeien

- Het is nu een goed moment om je knotwilg bij te werken, dit doe je elke 3 á 4 jaar. Of ga nu nieuwe wilgen knotten. De verse, afgeknipte takken kun je als winterstekken opnieuw poten; deze zullen opnieuw uitlopen.
- Knot hazelaars terug tot de basis. Dat stimuleert ze om een boel nieuwe takken aan te maken. Gebruik de gesnoeide takken als plantensteunen. Voor hazelnoten zul je nog wel een paar jaar geduld moeten hebben.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

Tuinklussen

- Zodra het ongewenste planten weer beginnen te groeien, is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk verwijdert als je deze niet op die plek wilt hebben. Kleine plantjes nu verwijderen is veel makkelijker dan later wanneer ze diep geworteld zijn. Heb je er eigenlijk geen last van? Laat ze dan lekker staan: zo zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin.
- Heb je afgelopen najaar je vijver met netten bedekt om bladeren op te vangen, haal die dan nu weg.