Checklist: zo verzorg je je tuin voordat je op zomervakantie gaat

Linda Passies
|
01/07/2022
tuin verzorgen zomervakantie

Een vakantie in de zomer kan voor tuiniers zorgen opleveren. Hoe staat je planten erbij? Wat tref je aan bij thuiskomst? Een vakantie van twee weken kan er al voor zorgen dat je potplanten dood gaan – als je geen voorzorgsmaatregelen treft. Het allerbeste is natuurlijk dat iemand een oogje in het zeil houdt, en water kan geven in een droge periode. Deze tips helpen je tuin overleven, of de klus voor je buren makkelijk(er) te maken. 

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort handige adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zet je potten bij elkaar in de schaduw

Potten en bakken drogen nou eenmaal snel(ler) uit. Maar dat kun je vertragen als je ze in groepen bij elkaar zet, en dan bij voorkeur in de schaduw. Samen zorgen ze voor een microklimaat, waardoor het water in de potten aan de binnenkant minder snel verdampen. Bovendien: als het vocht verdampt, bereikt de damp wel de andere planten die in de buurt staan. En natuurlijk is het makkelijker water geven als je planten zoveel mogelijk bij elkaar staan.

Zet je potten op de grond

Als potten op een verhoging staan, bijvoorbeeld op een muur of tafel, dan zijn ze gevoeliger voor wind. Wind droogt je potten ook snel uit. Naar beneden ermee dus.

Zet een schaaltje of schotel onder je potten

planten water schotel

Lees verder na de advertentie

Je kent ze wel: de (terracotta) schaaltjes die je tegelijk met potten kunt kopen. Ze zijn ideaal, want je geeft de plant de mogelijkheid om zelf water te drinken als ze het nodig hebben. Gebruik wel een ondiepe schaal, en geen grote bak water. Je wil niet dat je planten verdrinken. Je kunt er ook voor kiezen om een wat grotere, ondiepe bak te gebruiken waar je meerdere potten in zet.

Graaf potten in 

Heb je ruimte in de vollegrond, dan kun je er ook voor kiezen om kleinere (terracotta) potten in te graven. Zo drogen ze ook minder snel uit. Na je vakantie kun je ze er dan weer uithalen.

Mulch met cacaodoppen

Geef je planten in de vollegrond flink wat water, en mulch vervolgens met cacaodoppen. Dat zorgt ervoor dat de grond het vocht langer vasthoudt. Je kunt ook andere materialen gebruiken als mulch (zoals compost), maar juist in deze periode, als er al planten in je borders groeien, zijn cacaodoppen makkelijk te verspreiden. 

Als je je potten niet kunt verplaatsen

Tuin als je op vakantie gaat: vliesdoek

Heb je potten die je onmogelijk van hun plekken krijgt? Span dan een schaduwdoek of bedek ze met vliesdoek, om ze tegen de felste zon te beschermen.

Graaf olla’s in

Olla’s zijn keramieken kruiken die je vlak bij een plant ingraaft, en vult met water. Vervolgens geven de kruiken langzaam water af aan de omgeving. Het water komt dus direct op de juiste plek terecht. Als de grond al goed vochtig is, zal de kruik geen extra water geven. Ideaal dus om voor je vakantie te vullen, en eventueel je buren te vragen om ze regelmatig bij te vullen.

Gebruik keramieken punten voor je potten

Heb je niet genoeg ruimte om een kruik in te graven, bijvoorbeeld in potten? Er bestaan ook keramieken punten die je kunt ingraven. Daar zet je een glazen fles met water op de kop in, en dan heb je hetzelfde principe als bij de olla-potten. 

Bloemen plukken en koppen

zomervakantie tuin zinnia koppen

Plukbloemen zoals zinnia, dahlia en Lathyrus wil je zoveel mogelijk plukken. Laat je ze namelijk zaad zetten, dan stopt de plant z’n energie daarin, in plaats van in het maken van nieuwe bloemen. Dus pluk vrij rigoureus voordat je op vakantie gaat. Geef ze vast als bedankje vooraf aan je buren die voor je tuin gaan zorgen. Het spreekt voor zich dat je dan ook de uitgebloeide bloemen wegknipt.

Na het plukken kan het wel een week duren voordat er nieuwe knoppen in je plant komen, maar dat is geen enkel probleem. Neem ook andere planten onder handen. Kop je doorgaans alleen de uitgebloeide bloemen, verwijder nu dan ook de bloemen die helemaal open zijn.

Oogst groente en fruit

Oogst zoveel mogelijk uit je moestuin. Vries het in, eet het op, of geef het weg. Let specifiek op courgettes. Oogst ook de kleinste vruchten, om te voorkomen dat je bij thuiskomst giganten aantreft. Oogst ook bonen en erwten, om nieuwe oogst te stimuleren.

Wied het onkruid

onkruid wieden bij droogte

Zorg voor onkruidvrije borders voordat je op vakantie gaat, zodat je bij thuiskomst niet een jungle aan ongewenste planten aantreft. 

Maai het gras

Maai je gras voordat je op vakantie gaat

Voordat je gaat, kun je het beste je gazon nog even maaien. Maar let wel op: komt er een erg droge periode aan, met hoge temperaturen, veel zon en wind? Laat het gras dan wat langer, dan is het net wat beter bestand tegen de weersomstandigheden. 

Vul je vijver bij

Vijver met waterlelies - bij artikel over je tuin verzorgen voor vakantie.

Water in een vijver verdampt, en te veel is niet goed voor het vijverleven. Vul het water dus netjes aan voordat je vertrekt.

Geef een laatste keer water 

Doe vlak voordat je gaat nog een rondje door de tuin: geef potten, gewassen met groente en fruit en pas geplante planten water. 

Meer over zomer in je tuin:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu