Wat te doen met het tuinschuurtje? Dit zijn de groenste ideeën

Helga Kluiter
|
04/03/2022
groen dak tuinschuurtje

Een tuinschuurtje is superhandig, maar vaak ziet het er niet zo fraai uit. En zeker in een kleine tuin is het wel zo prettig als je schuur niet alleen functioneel is maar ook mooi. Moffel jouw schuur dus niet weg in een hoekje, maar maak er een prachtige én nuttige aanwinst voor je tuin van met deze geweldige ideeën.

Lees verder na de advertentie

1. Je tuinschuurtje kleur geven

houten tuinschuren

Het schilderen van houten tuinschuren beschermt niet alleen het hout, maar verandert ook de aanblik van je tuin. Felle kleuren brengen meer leven en vrolijkheid in je tuin. Meer neutrale tinten, zoals olijfgroen, zorgen er juist voor dat je schuur meer opgaat tussen de planten. Met een donkere kleur lijkt de schuur verder weg te staan, waardoor een kleine tuin groter aanvoelt.

2. Regenwater opvangen

Als er in een hete zomer minder regen valt, is het extra belangrijk om zo veel mogelijk water op te vangen. Sluit de dakgoten van je schuur dus aan op een regenton. Gebruik het water hieruit om je planten water te geven.

3. Meer tuindieren lokken

Lees verder na de advertentie

De zijkanten van een schuur bieden leuke mogelijkheden om tuindieren beschutting te bieden. Hang bijvoorbeeld een nestkast voor vogels op, bijenhotels voor solitaire bijen of misschien zelfs een vleermuizenkast (foto). Ze zijn makkelijk te bevestigen, zien er leuk uit en zijn bovendien nuttig. Zorg er wel voor dat ze beschut hangen tegen wind, regen en te fel zonlicht.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

4. Het dak vergroenen

groen dak tuinschuurtje

Een dak van een schuur, hoe klein die ook is, is een geweldige kans om nog meer planten in je tuin kwijt te kunnen. Niet alleen verzacht de beplanting de aanblik van je schuur, maar het helpt hem ook beter te isoleren. En als bonus biedt het ook nog voedsel en beschutting aan dieren.

5. Van je tuinschuurtje een blikvanger maken

Geef je schuur een make-over en verander hem in een blikvanger in je tuin. Van elk schuurtje – oud of nieuw – is wel iets moois te maken: van Zwitsers chalet tot strandhut waarvan je een vakantiegevoel krijgt. Zelfs een simpel laagje verf maakt een bouwvallig schuurtje meteen mooier. Probeer bijvoorbeeld contrasterende kleuren of strepen om de aandacht te trekken.

6. Meer ruimte maken voor planten

Als je op de grond niet meer genoeg ruimte hebt voor meer planten, maak dan gebruik van de zijkanten van je schuur! Groene, levende muren zijn helemaal hip en je schuur is de perfecte plek hiervoor. Hang er bijvoorbeeld potten of groeizakken aan, of bevestig goten en planken die je kunt vullen met potten. Daarin kun je seizoensplanten, kruiden, snelgroeiende groenten of zelfs vaste planten in kwijt.

7. De tuinschuur als tuinkantoor

tuinkantoor

Verhuis van de kantoortuin naar je tuinkantoor! Voeg ramen toe of een skylight, evenals planken, meubels en vloerkleden, plus elektriciteit voor verwarming, licht en een computer. Het uitzicht op de tuin is natuurlijk een fantastische bonus.

8. Slimme opslag in je tuinschuurtje creëren

tuinschuurtje opslagruimte

Vaak zijn schuren rommelhokjes, maar je kunt er wel degelijk een stijlvolle opslagplek van maken. Maak gebruik van de muren en het plafond met haken om tuingereedschap op te hangen. Zo blijft de vloer opgeruimd. Op planken kun je potten en plantenvoeding kwijt. Gebruik manden of kratten om netten en vliesdoek in op te bergen. En in oude kasten kun je allerlei andere spullen opbergen.

9. Tuinschuurtje afschermen met klimplanten

tuinschuurtje verbergen met klimop

Als je wil dat je schuur meer opgaat in de tuin, bedek hem dan met klimplanten. Zelfhechtende planten, zoals klimhortensia’s en klimop, hebben geen hulp nodig bij het klimmen. Clematis, jasmijn en kamperfoelie moet je wel helpen, dus leid die langs een trellis of draden aan de schuur. Als je groenblijvende, snelgroeiende planten kiest, is je schuur al snel aan het zicht onttrokken.

Meer over slimme tuinontwerpen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu