Lees verder onder de advertentie

Oogst je groenten niet te laat! Zo herken je het beste moment

oogstmand

Enorme courgettes vol zaden, bittere bladgroenten en taaie bonen zijn na het lezen van dit artikel verleden tijd. Want als je het perfecte moment om je groenten te oogsten herkent, wordt oogsten pas écht een feest.

Lees verder onder de advertentie

Hoe weet je dat groente oogstklaar is?

Iemand houdt 3 geoogste courgettes in de handen.
Foto: Sarah Cuttle.

Elke groente geeft zijn eigen signalen af om aan te geven dat hij oogstrijp is. Maar als je het toch niet helemaal zeker weet, zijn er een paar vuistregels die je helpen:

  • Hoe intenser de kleur, hoe rijper de groente vaak is.
  • Groot is niet altijd beter. Veel groenten – zoals courgettes of komkommers – smaken beter als je ze jong oogst.
  • Een goede groente voelt stevig en veerkrachtig aan, maar niet keihard.
  • Twijfel je? Pluk en proef! Vaak is dat de beste graadmeter.

Tip: Oogst liever iets te vroeg dan te laat. Veel planten – van bonen tot courgettes – gaan juist door met produceren als je regelmatig plukt.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Groenten oogsten: het beste moment voor zomergroenten

Eind zomer is het topdrukte in de moestuin. Alles lijkt op hetzelfde moment oogstklaar te zijn. Maar welke groenten moet je per direct oogsten? En wanneer kun je beter nog even wachten?

Tomaten

tomaten rijpen hittegolf
Foto: Jason Ingram

Rijpe tomaten hebben een diepe, glanzende kleur en geven licht mee als je erop drukt. Je kunt ze het beste afknippen met een klein stukje van het steeltje eraan. Dan zijn ze wat langer houdbaar. Wordt het weer wisselvallig? Dan kun je halfrijpe tomaten binnen op de vensterbank laten narijpen. Van de laatste groene tomaten kun je een heerlijke chutney maken.

Courgette

courgette kweken: oogsten
Foto: Jason Ingram

Veel beginnende moestuiniers zijn apetrots wanneer ze een courgette kweken van een halve meter groot. Maar … deze monsters zijn vooral melig en zitten vol zaden. Smakelijk zijn ze zeker niet. De lekkerste courgettes oogst je wanneer ze ongeveer 15 à 20 cm lang zijn. Door regelmatig de vruchten te plukken, zal de plant bovendien doorgaan met het aanmaken van nieuwe courgettes.

Komkommer

Meerdere komkommers hangen aan de plant.
Foto: Tim Sandall.

De komkommer komt uit dezelfde familie als de courgette, en ook voor deze groenten geldt dat je ze het beste jong kunt oogsten. Donkergroen en stevig: dat is wat je zoekt. Zodra ze geel of zacht worden, zijn ze eigenlijk te oud en verliezen ze hun frisse smaak.

Van tuin naar tafel

De beste kweektips en meer dan 50 recepten! € 12.99
Van tuin naar tafel
  • Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
  • Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
  • Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs
Bestel nu
Van tuin naar tafel

Paprika

gele paprika oogsten
Foto: Tim Sandall

Paprika’s pluk je zodra ze volledig op kleur zijn – afhankelijk van het ras groen, rood, geel, oranje of paars. Verder is het belangrijk dat de paprika’s glanzen en stevig zijn. Voldoet je paprika aan deze drie eisen? Oogsten maar!

Chilipeper

Jalapenopepers oogsten
Jalapeñopepers. Foto: Helga Kluiter

Chilipepers kun zowel onrijp als rijp oogsten: groene pepers zijn milder van smaak, terwijl ze pittiger zijn wanneer ze hun definitieve kleur hebben bereikt. Je kunt ze aan de plant laten hangen tot de kleur volledig egaal is. De scherpte wordt trouwens ook bepaald door het weer en de verzorging: hete, droge zomers en milde verwaarlozing zorgen voor pittigere pepers. Je bent gewaarschuwd!

Sperziebonen en pronkbonen

geld besparen op boodschappen: bonen
Foto: Jason Ingram

Je oogst sperziebonen of pronkbonen wanneer de peulen nog dun en knapperig zijn. Wacht je te lang, dan worden de zaden dik en zijn de bonen taai. Bovendien: hoe meer je plukt,hoe meer nieuwe bonen er worden aangemaakt. Dat is een van de redenen waarom sperzie- en pronkbonen kweken zo dankbaar is: de oogst is vaak enorm.

Tip!

Ontvang tot 43% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Snijbonen

snijbonen oogsten
Foto: Sarah Cuttle

Ook snijbonen zijn vrijgevige planten. Oogst de peulen wanneer ze nog plat en soepel zijn, voordat de zaden zich duidelijk beginnen te vormen. Oudere snijbonen worden draderig en stug, zelfs als je ze in dunne reepjes snijdt. Regelmatig deze groenten oogsten stimuleert de plant om nieuwe peulen te blijven maken. Alles wat je niet meteen opeet, kun je blancheren en invriezen.

Aubergine

aubergine oogsten
Aubergine ‘Amethyst’, Foto: Jason Ingram

Het is soms lastig in te schatten of je aubergine al rijp is. Aan de tint kun je het niet zien, want ook de jonge vruchten hebben al kleur. Een rijpe aubergine heeft echter een glanzende schil en voelt stevig aan. Als je er voorzichtig met een nagel in duwt, veert de schil terug. Maar zodra de schil dof wordt of ingedeukt blijft, is hij eigenlijk over zijn top heen.

Snijbiet en andere bladgroenten

Ecostoof snijbiet oogsten

Snijbiet is ook laat in het seizoen vaak nog in topvorm, en je kunt de jonge bladeren steeds opnieuw plukken. Ook andere bladgroenten – zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, late spinazie of palmkoolbladeren, maar ook pluksla – kun je het beste jong oogsten. Hoe jonger het blad, hoe malser en smaakvoller.

Groenten die je nu kunt oogsten én bewaren

droogbonen oogsten
Droogbonen oogsten. Foto: Tim Sandall

Te veel om op te eten? Gelukkig hoeft niet alles meteen op. De nazomer is ook een goede tijd om groenten te oogsten die je later in de herfst of winter wilt gebruiken.

  • Droogbonen: Laat de peulen volledig indrogen aan de plant, tot ze ritselen als je ermee schudt. Oogst de bonen bij droog weer, laat ze nog een paar dagen nadrogen en haal de bonen uit de peulen. Daarna bewaar je ze luchtdicht in potten of blikken.
  • Uien en knoflook: Zodra het loof omvalt en indroogt, kun je uien en knoflook uit de grond halen. Laat ze vervolgens goed drogen en bewaar ze op een koele, droge plek.
  • Aardappelen (late rassen): Oogst aardappelen wanneer het loof volledig verdord is. Bewaar de piepers donker en koel, anders lopen ze uit.
  • Pompoen: Wil je pompoenen lang kunnen bewaren, oogst ze dan pas als de steel kurkachtig is en de schil zo hard dat je er met een nagel niet doorheen komt.

Praktische oogsttips

  • Gebruik een scherp mesje of snoeischaar zodat de plant niet scheurt of beschadigt.
  • Oogst bij voorkeur in de ochtend, wanneer de planten vol vocht zitten en de groente frisser is.
  • Houd een vast plukritme aan. Hoe vaker je oogst, hoe meer de plant vaak produceert.
  • Wil je je oogst langer bewaren, verwerk hem dan zo snel mogelijk, nu zijn smaak op zijn best is. Voorkom ook dat je groenten vochtig opslaat, want dat werkt schimmels in de hand.
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.
Loginmenu afsluiten