Oogst je groenten niet te laat! Zo herken je het beste moment
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Enorme courgettes vol zaden, bittere bladgroenten en taaie bonen zijn na het lezen van dit artikel verleden tijd. Want als je het perfecte moment om je groenten te oogsten herkent, wordt oogsten pas écht een feest.
Lees verder onder de advertentie

Elke groente geeft zijn eigen signalen af om aan te geven dat hij oogstrijp is. Maar als je het toch niet helemaal zeker weet, zijn er een paar vuistregels die je helpen:
Tip: Oogst liever iets te vroeg dan te laat. Veel planten – van bonen tot courgettes – gaan juist door met produceren als je regelmatig plukt.
Eind zomer is het topdrukte in de moestuin. Alles lijkt op hetzelfde moment oogstklaar te zijn. Maar welke groenten moet je per direct oogsten? En wanneer kun je beter nog even wachten?

Rijpe tomaten hebben een diepe, glanzende kleur en geven licht mee als je erop drukt. Je kunt ze het beste afknippen met een klein stukje van het steeltje eraan. Dan zijn ze wat langer houdbaar. Wordt het weer wisselvallig? Dan kun je halfrijpe tomaten binnen op de vensterbank laten narijpen. Van de laatste groene tomaten kun je een heerlijke chutney maken.

Veel beginnende moestuiniers zijn apetrots wanneer ze een courgette kweken van een halve meter groot. Maar … deze monsters zijn vooral melig en zitten vol zaden. Smakelijk zijn ze zeker niet. De lekkerste courgettes oogst je wanneer ze ongeveer 15 à 20 cm lang zijn. Door regelmatig de vruchten te plukken, zal de plant bovendien doorgaan met het aanmaken van nieuwe courgettes.

De komkommer komt uit dezelfde familie als de courgette, en ook voor deze groenten geldt dat je ze het beste jong kunt oogsten. Donkergroen en stevig: dat is wat je zoekt. Zodra ze geel of zacht worden, zijn ze eigenlijk te oud en verliezen ze hun frisse smaak.

Paprika’s pluk je zodra ze volledig op kleur zijn – afhankelijk van het ras groen, rood, geel, oranje of paars. Verder is het belangrijk dat de paprika’s glanzen en stevig zijn. Voldoet je paprika aan deze drie eisen? Oogsten maar!

Chilipepers kun zowel onrijp als rijp oogsten: groene pepers zijn milder van smaak, terwijl ze pittiger zijn wanneer ze hun definitieve kleur hebben bereikt. Je kunt ze aan de plant laten hangen tot de kleur volledig egaal is. De scherpte wordt trouwens ook bepaald door het weer en de verzorging: hete, droge zomers en milde verwaarlozing zorgen voor pittigere pepers. Je bent gewaarschuwd!

Je oogst sperziebonen of pronkbonen wanneer de peulen nog dun en knapperig zijn. Wacht je te lang, dan worden de zaden dik en zijn de bonen taai. Bovendien: hoe meer je plukt,hoe meer nieuwe bonen er worden aangemaakt. Dat is een van de redenen waarom sperzie- en pronkbonen kweken zo dankbaar is: de oogst is vaak enorm.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Ook snijbonen zijn vrijgevige planten. Oogst de peulen wanneer ze nog plat en soepel zijn, voordat de zaden zich duidelijk beginnen te vormen. Oudere snijbonen worden draderig en stug, zelfs als je ze in dunne reepjes snijdt. Regelmatig deze groenten oogsten stimuleert de plant om nieuwe peulen te blijven maken. Alles wat je niet meteen opeet, kun je blancheren en invriezen.

Het is soms lastig in te schatten of je aubergine al rijp is. Aan de tint kun je het niet zien, want ook de jonge vruchten hebben al kleur. Een rijpe aubergine heeft echter een glanzende schil en voelt stevig aan. Als je er voorzichtig met een nagel in duwt, veert de schil terug. Maar zodra de schil dof wordt of ingedeukt blijft, is hij eigenlijk over zijn top heen.

Snijbiet is ook laat in het seizoen vaak nog in topvorm, en je kunt de jonge bladeren steeds opnieuw plukken. Ook andere bladgroenten – zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, late spinazie of palmkoolbladeren, maar ook pluksla – kun je het beste jong oogsten. Hoe jonger het blad, hoe malser en smaakvoller.

Te veel om op te eten? Gelukkig hoeft niet alles meteen op. De nazomer is ook een goede tijd om groenten te oogsten die je later in de herfst of winter wilt gebruiken.