Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Kan het kwaad dat mijn bloembollen al vroeg uitlopen?

Vroege bloembollen

Het weer is zacht en dat heeft effect op de natuur, en dus ook op jouw tuin. Je ziet soms zelfs van zomerse planten nog bloemen verschijnen. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat je bloembollen eventueel al opkomen? Kan dat kwaad? Wij geven je antwoord.

Lees verder onder de advertentie

Vroege uitlopers van bloembollen: is dat erg?

Soms zie je in december of eerder al je oude of vers geplante bloembollen met hun groene blaadjes of stengels uit de aarde prikken. Is dat erg? Nee, dat is niet erg, maar je kunt de planten wel helpen indien nodig (zie verderop). De bol haalt zijn energie uit de bol om de bladeren aan te maken en zal zijn reserves dus uitputten.

Als het toch nog gaat vriezen, zullen de bladeren meestal vergaan en moet de bol wéér energie gebruiken om nieuwe aan te maken. Als dit meer dan twee keer kort achter elkaar gebeurt in de winter, zal je zien dat de plant in de lente wat minder goed uit de verf komt.

Wekelijks praktische tuintips ontvangen?

Behalve de jaarkalender snoeien ontvang je elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf je op de hoogte van aanbiedingen.

Wat kan ik doen om mijn bloembollen te helpen? 4 tips

Opkomende krokus in december
Opkomende krokus in december. Foto: Govert de Jong.

Eigenlijk kun je niets doen tegen uitlopen: een plant komt op wanneer deze merkt dat het een goed moment is. Maar, je kunt hem wel helpen de winter goed door te komen. Bekijk deze 4 tips.

1. Pootdiepte

Naast warm weer kan ook de plantdiepte het vroeg uitlopen van bollen veroorzaken. Als de bol te ondiep is geplant, zal deze eerder bladeren gaan produceren. Zorg dat je de bol plant op een diepte van drie keer de hoogte van de bol.

2. Voorkom rotting

Als je bloembollen besluiten op te komen midden in de winter, zorg dan dat je ze vrij van blad houdt. Zo zorg je voor een goede luchtcirculatie en voorkom je rotting.

3. Vorstbescherming

Zijn je bloembollen al flink uitgelopen en is er een serieuze plant zichtbaar of zelfs al bloemknoppen, zorg dan dat je de plant beschermt tegen vorst. Is de vorstperiode voorbij, verwijder dan weer de vorstbescherming zodat de plant zijn eigen weg kan volgen.

4. Kalk tegen ongewenste schimmels

Bloembollen kunnen gevoelig zijn voor schimmels en daardoor gaan rotten. Als je ziet dat de bollen uitlopen, kun je overwegen om wat kalk rondom de bollen te strooien. De ongewenste schimmels zullen hierdoor minder kans hebben de bol aan te tasten.

Komen alle bloembollen tegelijk op?

Nee, dit verschilt per soort. Blauwe druifjes (Muscari) komen soms al vroeg in het najaar op. Krokus en met name sneeuwklokjes kunnen zelfs al in januari-februari bloeien, niet gek dus als deze eerder op komen dan bijvoorbeeld narcissen, hyacinten of als een van de laatste tulpen en sieruien.

Wees niet te ongerust

Nationale Bijentelling

Bedenk dat de meeste bloembollen zijn aangepast op een vroege bloei, voordat andere planten zich gaan ontwikkelen. Het is dus niet gek dat ze al vroeg uitlopen als het weer warmer blijft, en bedenk ook dat ze er dus op gebouwd zijn enige vorst te weerstaan. Een berekend risico, als je zo vroeg wilt bloeien in de natuur.

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.