In november omarmen we de herfst en is er genoeg te doen in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 48?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in november, week #48
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Moet je zwaarder werk verzetten in de tuin met schep en schoffel? Doe dit dan gericht, zodat je zo min mogelijk rustende dieren verstoord die zich nu hebben weggestopt onder gevallen bladeren en ondergronds.
- Zet wormenbakken op een warmere plek voor de winter. Wormen stoppen met het verwerken van je compost als de temperatuur daalt onder de 10 graden en gaan onder de 4 graden zelfs in winterslaap. Isoleer je wormenbak eventueel om de temperatuur zo lang mogelijk hoog genoeg te houden.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Je kunt nog steeds voorjaarsbollen planten. Nu is ook een goed moment om tulpen te planten, want de kans op aantasting door tulpenvuur wordt steeds kleiner.
- Haal dahlia’s uit de grond na de eerste vorst, maak ze schoon en bewaar ze in droge grond op een koele maar vorstvrije plek om ze te overwinteren. Als je wilt, is het ook een goed moment op dahlia’s te splitsen.
Nieuw! Het geheim van de kweker
Wil jij de beste kweektips? In deze nieuwe speciale uitgave van Gardeners’ World delen duurzame kwekers uit Nederland en België hun geheimen met jou!
Moestuin
- Als je aan stalmest kunt komen, verspreid dit dan nu over je groentebedden. Zo heeft het in de winter de tijd om verder te verteren. Mulchen met compost is trouwens ook goed.
- Controleer de boombanden om fruitbomen en maak ze wat losser als ze strak om de stam gespannen zijn. De meeste bomen hebben na drie jaar geen steunpaal meer nodig, dus verwijder de boombanden van gevestigde exemplaren en zaag de palen eventueel af.
Snoeien
- Laatbloeiende clematis, zoals Clematis vitalba, moet elke winter flink terug worden gesnoeid. Verwijder alle rommelige, oude groei en knip alles terug tot 30 cm boven de grond. Dat stimuleert groeikrachtige, nieuwe scheuten om vanaf onderaan de plant aan te groeien en te bloeien na midzomer. Overweeg wel het moment wanneer je dit wilt gaan doen, want de pluizige zaadhoofden staan prachtig in de winter!
- Knip bladeren van helleborussen, ook wel kerstrozen (Helleborus niger) en lenterozen (Helleborus orientalis) om ruimte te maken voor de bloemen. Zorg wel dat het niet vriest wanneer je dit doet. Doe hier inspiratie op voor meer soorten!
Kamer- en kasplanten
- Overvallen door het plotse koude weer? Bescherm je vorstgevoelige planten en zorg dat ze op een beschutte, vorstvrije plek staan. Kun je ze niet verplaatsen, bedek ze dan met vliesdoek zodra er (weer) vorst verwacht wordt.
- Controleer de temperatuur in je kas met een min/max-thermometer. Zet de verwarming om energie te besparen alleen aan als het nodig is en zorg waar nodig voor betere isolatie. Zo maak je optimaal gebruik van je winterkas.
Tuinklussen
- Tijdens deze natte dagen kan er gauw algengroei ontstaan op vlonders en stenen. Om ongelukken voorkomen is het belangrijk dat je deze groene aanslag gifvrij verwijdert.
- Knip nu een paar takken hulst met bessen voor het maken van kerstversieringen. Het is nog vroeg, maar als je veel langer wacht, heb je kans dat de vogels de bessen al hebben opgegeten voor jij zover bent.