In november omarmen we de herfst en is er genoeg te doen in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 47?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in november, week #47
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Laat planten met mooie zaadhoofden en holle stengels waar mogelijk gewoon staan in je tuin. Het ziet er leuk uit en de zaden zijn voedsel voor vogels in de winter. In de holle stengels overwinteren bovendien nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes. In het voorjaar helpen zij je dan meteen van je bladluizen af.
Kamer- en kasplanten
- Isoleer je kas met noppenfolie om zoveel mogelijk warmte vast te houden en kou buiten te houden. Zo bespaar je op kasverwarming en zijn je planten beter beschermd.
- Geef je kamer- en kasplanten minder water nu de winter nadert. Geef alleen water als de grond heel droog is en verwijder het water dat nog op de schotel staat. Zo verminder je het risico op wortelrot. Te veel water geven is een van de meest voorkomende fouten bij kamerplanten.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Plant flink wat trommelstokjes (Allium sphaerocephalon, foto) op een zonnige en droge plek. Zo kunnen de bollen nog een periode van kou mee pakken en geniet je in het voorjaar van de vrolijkmakende ‘confetti’ van deze soort sierui.
- Mis je in deze tijd van het jaar kleur in je tuin? Plant dan nu winterheide, viooltjes, groenblijvende siergrassen of primula’s in potten. Daar heb je de komende maanden plezier van.
Moestuin
- Oogst nu alvast zaden van bonen, doperwten, tomaten en paprika’s, zodat je ze volgend jaar kunt zaaien. Laat ze goed drogen en bewaar in gelabelde enveloppen.
- Zaai bladgroenten zoals rucola in kleine zaaibakken op een warme, zonnige vensterbank om ook in de winter je eigen saladegroenten te kunnen oogsten.
Snoeien
- Controleer je planten op dode, zieke of beschadigde takken. Door het koelere en vochtige herfstweer kunnen ziekten snel hun kans grijpen. Snoei zieke takken meteen terug tot gezonde groei.
- Kom niet in de verleiding om je hortensia te snoeien. Ze hebben mooie zaadhoofden die juist aantrekkelijk én beschermend zijn in de winter.
Tuinklussen
- Wikkel lagen vliesdoek of stro om bananenplanten en boomvarens om ze te beschermen tegen de winterkou.
- Dek je vijver af met een net, zodat vallende bladeren van bomen niet in het water terechtkomen en gaan rotten. Haal af en toe het blad van de netten en gooi het op de bladaardehoop.