Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien en kweken? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 46?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in november: week 46
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Gebruik geen onnodig licht in de tuin. Vogels slapen er onrustiger door en trekvogels die ’s nachts vliegen raken door het vele licht gedesoriënteerd. Ook vleermuizen kunnen hinder ondervinden van teveel licht. Monteer een tijdschakelaar of bewegingssensor voor wanneer je het licht echt nodig hebt en laat verder de lampen uit.
- De voorraad bloembollen bij de leveranciers begint te slinken, dus koop nu snel nog je biologische krokussen en plant ze meteen. Daarmee doe je vroege hommels en bijen over enkele maanden een groot plezier.
Wekelijk praktische tuintips ontvangen?
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Zijn je tomaten– en komkommerplanten in de kas aan het verwelken, verwijder ze dan en gooi ze op de composthoop.
- Was alle lege potten en zaaibakken en bewaar ze netjes onder de rekken van je kas. Zo staan ze klaar zodra je ze in het voorjaar weer nodig hebt.
Kweken
- Plant helleborrussen (Kerstrozen) nu in je borders om deze winter prachtige bloemen te krijgen. Er zijn zowel enkele als dubbelbloemige kerstrozen verkrijgbaar.
- Plant tulpenbollen in potten en borders en zorg dat je ze diep genoeg plant, namelijk drie keer de hoogte van de bol. Check of je grond vochtig is, maar niet drijfnat. Je hebt dan kans dat je tulpen kunnen gaan rotten.
Nieuw! Het geheim van de kweker
Wil jij de beste kweektips? In deze nieuwe speciale uitgave van Gardeners’ World delen duurzame kwekers uit Nederland en België hun geheimen met jou!
Moestuin
- Blijf doorgaan met het poten van uien, sjalotjes en knoflook. Bereid kleigrond voor het poten voor door voldoende compost door de grond te werken en eventueel te poten op ruggetjes voor een betere drainage.
- Zodra je fruitbomen en -struiken met kale wortel in huis hebt, zet ze dan meteen in de grond.
Snoeien
- Snoei nu geen lavendel meer. Als je die nu snoeit, loop je het risico dat kou en vorst de struik deze winter doden. De topgroei die nu aan de struiken zit, beschermt de plant hiertegen.
- Herfstframbozen kun je terugknippen tot de grond na de oogst. Fruitstruiken in rust kun je ook snoeien, zoals zwarte, rode en witte bessen en kruisbessen.
Tuinklussen
- Verplaats potten met rotsplanten naar een plekje waar ze beschut staan tegen de winterse regen. Rotsplanten kunnen prima tegen kou, maar de combinatie met nattigheid wordt ze vaak fataal.
- Bescherm planten die matig winterhard zijn, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus) met een dikke laag mulch van stro of compost.
- Hark gevallen bladeren regelmatig van je gazon om te voorkomen dat het daar wegrot. Op deze manier houd je het gras gezond.