Wil je eind 2024 nog aan de slag in je tuin? Dan wil je weten wat je nog kan zaaien, oogsten, snoeien of klussen in de tuin. Met deze handige checklist kun je meteen aan de slag. Laat je inspireren door ons lijstje met 11 tuinklussen die je kunt doen in week #52 in december.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in december, week #52
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Maak je tuin aantrekkelijker voor allerlei dieren door een erfgrens te beplanten met inheemse haagplanten. Je kunt zelfs meerdere soorten door elkaar planten. Bijvoorbeeld gewone vlier (Sambucus nigra), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), sleedoorn (Prunus spinosa), sporkehout (Rhamnus frangula), Spaanse aak (Acer campestre), boswilg (Salix caprea) of egelantier (Rosa rubiginosa, zie soorten rozen voor in je tuin).
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Plant nu leifruitbomen om het meeste te maken van de ruimte die je hebt. Kies bijvoorbeeld voor een snoervorm, palmetvorm of waaiervorm. Door bijvoorbeeld een appelboom in een kleine tuin te leiden tegen een muur, past hij toch mooi in een kleine ruimte!
- Er zijn nog best wat bloemen die je in december kunt zaaien. Leeuwenbek (Antirrhinum, zie foto) bijvoorbeeld, is nu eenvoudig te kweken. Zaai binnen voor op een zonnige vensterbank, zodat ze met een beetje geluk al vanaf mei bloeien.
Moestuin
- De kersttijd is een goede tijd om uien voor te zaaien. Zaai uien buiten en dek ze toe of zaai ze binnenshuis in zaaitrays of potten. In het laatste geval kun je de jonge planten in de lente uitplanten, steeds 10 cm uit elkaar.
- Als je aardbeienplanten ouder dan drie jaar zijn, kun je beter wat nieuwe planten kopen om ze te vervangen. Oudere aardbeien worden minder productief.
Snoeien
- Wees niet bang om verwilderde heesters, zoals boerenjasmijn, wingerd of hazelaar, flink terug te snoeien nu ze in rust zijn. Voor de dikke stammen gebruik je een snoeizaag of takkenschaar. Als de plant volwassen is, herstelt hij zich wel, vooral als je hem na het snoeien een goede mulch geeft.
- Laat kornoelje (Cornus) met rust, zodat je de hele winter kunt genieten van hun kleurrijke takken. Snoei hem pas in de lente terug.
Tip! Let goed op de weersvoorspellingen. Je kunt beter niet snoeien met vorst.
Kamer- en kasplanten
- Zien de wortels van jouw vlinderorchidee eruit alsof ze elk moment uit hun plantenpot kunnen barsten? Verpot je plant dan nadat hij gebloeid heeft.
- Heb je kerstplanten cadeau gekregen, zoals een kerstster, kerstcactus of een citrusplant? Voorkom dat ze onnodig snel het loodje leggen, door je in te lezen over de verzorging van kerstplanten. Zet jouw kerstster bijvoorbeeld op een lichte plek, maar uit de zon en tocht. Geef pas (spaarzaam) water als de potgrond droog is.
Tip!
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Tuinklussen
- Iets teveel gegeten tijdens het kerstdiner? Werk de calorieën er vanaf door kale stukken grond om te spitten en er flink wat compost doorheen te werken.
- Wil je iets te doen hebben deze kerstvakantie, duik dan de schuur in, maak je tuingereedschappen schoon, behandel ze met lijnolie en berg ze netjes georganiseerd weer op.