![Cover van](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2024/12/LI3082403@Sparsholt_WTDN_26.jpg)
Wat valt er deze week te zaaien, oogsten en snoeien? Met deze handige checklist kun je meteen aan de slag in de tuin. Laat je inspireren door meer dan 10 tuinklussen die je kunt doen in week #51 in december.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in december, week #51
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
![de tuin in februari week 6](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2022/02/hazelworm.jpg)
- Laat je composthoop nu met rust en keer hem niet. Grote kans dat er door de warmte die verterende composthopen produceren er allerlei dieren in overwinteren, waaronder hazelwormen (foto), egels, muizen, kikkers en salamanders.
- Check je vijver op blad dat erin is gevallen of gewaaid, zeker als je geen net hebt gespannen. Haal deze bladeren uit de vijver om te voorkomen dat er teveel voedingsstoffen in het water komen. Dit kan in het voorjaar resulteren in een algenexplosie. Tip: Laat de bladeren en eventueel vijverplanten een dag op de oever of kant van de vijver liggen. Vijverdiertjes kunnen zo terug in het water kruipen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
![](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2020/12/toverhazelaar-bloemen.jpg)
- Maak mooie, duurzame boeketten voor binnenshuis met groen en winterbloemen uit de tuin. Kies bijvoorbeeld sneeuwbal, toverhazelaar, vleesbes (foto) en meloenboompje (die geuren allemaal heerlijk!) en combineer die met takken van groenblijvers, bessen, rozenbottels en zaadhoofden van grassen en vaste planten.
- Heb je in de herfst Lathyrus gezaaid, nijp dan nu de groeitoppen van de jonge plantjes uit zodat ze bossiger gaan groeien.
Moestuin
![](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2024/12/Pastinaak.jpg)
- Haal je laatste preien en pastinaken uit de grond. Kuil ze vervolgens in op een makkelijk bereikbare plek. Op die manier kun je je oogst langer bewaren en zullen ze maanden goed blijven. Pak gewoon steeds wat je nodig hebt.
Snoeien
![](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2024/12/LI3082403@Sparsholt_WTDN_26.jpg)
- Berken kun je snoeien in december of november, wanneer hun sapstroom stilstaat. Al in januari komt de sapstroom weer op gang en kan snoeien ertoe leiden dat de berken sap gaan bloeden. Tip: gebruik de buigzame twijgen om kerstkransen te maken.
- Clematissen uit groep 3 (die bloeien tussen eind juni en oktober, zoals Clematis viticella, Clematis x jackmanii en Clematis texensis) kun je nu snoeien. Als je Clematis snoeit, doe dit dan tot aan de basis. In het voorjaar zal hij hard teruggroeien en later rijk bloeien.
- Alle bladeren gevallen? Dan kun je nu je vijgenboom snoeien.
Tip! Let goed op de weersvoorspellingen. Je kunt beter niet snoeien met vorst.
Tip!
![Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement](https://bigspark.link/app/uploads/2024/12/GW-25-0114-Afbeeldingen-Website_520-x-320-PNG-Abo.png)
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Kamer- en kasplanten
![Kop dode bloemen bij je pelargoniums voor je ze naar binnen haalt.](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2024/10/Fatsoeneer-pelargoniums-voor-overwinteren-TS-1-1024x683.webp)
- Verwijder regelmatig verwelkte bloemen en bladeren van planten die in de kas overwinteren, zoals pelargoniums.
- Je kerstboom gebruikt veel water, zeker de eerste dagen dat hij in de huiskamer staat. Geef je kerstboom dus voldoende water, zo gaat hij langer mee.
Tuinklussen
![de tuin in week 43: potten opruimen](https://www.gardenersworldmagazine.nl/app/uploads/2022/10/terracotta-pot-vorstschade.jpg)
- Haal lege terracotta en keramische potten naar binnen of bescherm ze met noppenfolie om te voorkomen dat ze stuk vriezen.
- Maak verharde paden die glad zijn geworden door groene aanslag schoon. De beste manier om dit te doen en waarvoor je geen middeltjes nodig hebt, is door wat scherp zand en wat water over je pad te gooien en dan goed te schrobben met een harde bezem. Zo verwijder je groene aanslag het meest effectief.