Wat valt er deze week te zaaien, oogsten en snoeien? Met deze handige checklist kun je meteen aan de slag in de tuin. Laat je inspireren door meer dan 10 tuinklussen die je kunt doen in week #50 in december.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in december, week #50
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Woon je in een bosrijke omgeving, hang dan een speciale bosuilenkast op. Uilen helpen je bij het tegengaan van overlast door muizen. Leg op de bodem een laagje kattengrit en daarover een laagje houtsnippers. Komen er takken uit het vlieggat, dan zit er overigens geen uil in maar een eekhoorn.
- Laat planten met verdorde zaadhoofden vooral in je tuin staan, want meerdere soorten vogels eten de zaden hiervan graag op.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Plant geurende winterstruiken in potten naast de deur. Denk aan het meloenboompje (Chimonanthus praecox), vleesbes (Sarcococca) en het peperboompje (Daphne).
- Dit is de tijd om je uit te leven met creatieve kerstdecoraties in je tuin op tafels en etagères. Combineer bijvoorbeeld elfenbloem (Epimedium) met de besdragende Skimmia japonica ‘Pabella’ en Gaultheria procumbens, Ilex verticillata (zie foto). Sierappeltjes (Malus ‘Red Sentinel’, zie hoofdfoto) doen het ook altijd goed in kerststukken, en ze blijven erg lang goed!
Moestuin
- Gebruik de ruimte in je moestuin of volkstuin optimaal door een eetbare haag eromheen te planten. Dit is een goed moment om dat te doen, omdat de struiken nu in rust zijn.
- Koriander blijft verse blaadjes produceren op een zonnige vensterbank in huis of in de kas, mits je regelmatig oogst. Knip zo laag mogelijk af, om nieuwe bladgroei te stimuleren.
Snoeien
- Knip aalbessen, witte bessen en kruisbessen (kruisbessen kun je nu ook stekken) terug. Verwijder oude takken, maar laat hele takken die het afgelopen jaar zijn ontstaan zitten.
- Nu de laatste blaadjes vallen kun je aan de slag met het snoeien van je fruitbomen. Door nu te snoeien zorg je voor een open, evenwichtig takkengestel en stimuleer je de productie van fruit. Laat steenvruchten (pruimen, kersen …) nu echter met rust om loodglans te voorkomen.
Tip! Let goed op de weersvoorspellingen. Je kunt beter niet snoeien met vorst.
Tip!
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Kamer- en kasplanten
- Voorkom dat de naalden van je kerstboom voortijdig uitvallen door hem niet in de buurt van de verwarming te plaatsen. Bekijk meer tips om je kerstboom goed te houden.
- Controleer af en toe je kamerplanten op spintmijten. Ze houden van droogte en warmte, dus onze warme winterwoonkamers vinden ze geweldig. Haal ze met de hand weg en probeer de luchtvochtigheid te verhogen.
Tuinklussen
- Controleer pas geplante bomen, heesters of rozen of ze los zijn gaan staan door de wind, of hoger komen te staan door het opvriezen. Druk of trap de plant dan wat meer aan, want je wil niet dat de wortels uitdrogen.
- Repareer schuttingen en klimstructuren nu de planten in rust zijn en er zo min mogelijk blad in de weg zit.