Begin december omarmen we de herfst en is er genoeg te doen in de tuin! Wat valt er te zaaien, oogsten en snoeien deze week? Met deze handige checklist kun je zo de tuin in. Dit zijn 11 tuinklussen die je kunt doen in week 49.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in november, week #49
Tip!
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Heb je fruit over dat je niet meer gaat opeten? Dan kun je het in de tuin leggen voor je tuinvogels en andere tuindieren. Let hier wel mee op als je last hebt van ratten in de tuin. Leg het fruit in kleine hoeveelheden neer, zodat tuindieren het binnen een dag kunnen opeten.
Kweken
- Is een boom in je tuin doodgegaan en wil je hem vervangen door eenzelfde boom? Dan kun je de vervanger het beste op een andere plek zetten. Op de plek waar de eerste boom heeft gestaan, kun je wel een andere boom- of plantensoort planten. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld in dit lijstje met 9 mooie bomen voor een kleine tuin.
- Je kunt de basis van een natuurlijke krans zelf maken met materialen uit de tuin. Gebruik bijvoorbeeld wilgentakken, heide (als je dat in de tuin hebt), conifeer, lavendel of Marokkaanse munt. Lees meer over hoe je kransen maakt in het decembernummer van Gardeners’ World magazine.
Moestuin
- Zaai mosterd binnen voor en zaai bijvoorbeeld tuinkers binnen als vensterbankgewas.
- Controleer je preiplanten op schade van de preimineervlieg. Je herkent deze schade aan bruine strepen, gemaakt door de witte larven. Spoel na de oogst de larven van de prei af, dan kun je nog delen van je plant gebruiken. Gooi aangetaste planten ook niet op de composthoop. Heb je vaker last van deze plaag? Dan kun je speciaal insectengaas inzetten.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Snoeien
- Zijn de aspergestengels in je tuin strogeel geworden? Dan is het tijd om ze tot op de grond terug te snoeien. Laat geen stompjes over, want hierin kunnen aspergekevers overwinteren.
- Kort takken van de kweepeer (Cydonia) tot een derde van hun lengte in. Verder is dit een goed moment om zwakke takken uit te dunnen om de luchtcirculatie te verbeteren en zo de kans op bladvlekkenziekte te verkleinen.
Kamer- en kasplanten
- Droge lucht van de verwarming doet tropische planten geen goed. Help planten zoals Strelitzia, Monstera en Calathea door ze niet rechtstreeks boven de verwarming te zetten. Zorg ook voor meer vocht in de lucht rond je planten door ze bij elkaar in de buurt te zetten of ze op een schaal met steentjes en water te plaatsen.
- Zorg ervoor dat je vlinderorchidee genoeg zon krijgt door hem op een lichte vensterbank te zetten. Pas wel op met verwarmingen en zorg ervoor dat het ook niet te koud wordt (het beste is een nachttemperatuur van rond de 15 °C).
Tuinklussen
- Controleer of klimplanten goed zijn aangebonden aan hun steun, zodat ze tijdens winderig weer niet loswrikken. Eventueel kun je ook boompalen plaatsen of, als ze er al staan, controleren of ze nog goed zijn en niet gaan rotten.
- De herfst en winter zijn ideale momenten om grote veranderingen in je tuin door te voeren. Zorg bijvoorbeeld voor meer hoogteverschil met verhoogde borders, moestuinbakken of traptreden.