Heb je zin om begin januari in de tuin te werken? Dan wil je natuurlijk precies weten wat je nu allemaal kan zaaien, oogsten, snoeien of klussen. Laat je inspireren door onze checklist met 13 tuinklusjes die je kan doen in week #2 in januari.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in januari, week #2
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Maak voedersilo’s voor de vogels regelmatig schoon. Zo voorkom je dat ziektekiemen de kans krijgen om onze gevederde vrienden ziek te maken.
- Leg een kurk of tennisbal in je vijver om te voorkomen dat hij dichtvriest en om zo de planten en beestjes te beschermen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Zaai pronkerwten (Lathyrus) in diepe potjes (minstens 7 cm; bijvoorbeeld wc-rolletjes) op een diepte van 6 cm in goed drainerende zaaigrond. De zaden ontkiemen bij een minimumtemperatuur van 12 °C, dus zet de potjes bijvoorbeeld in een koude bak of koele serre.
Tip! Gooi oude zaadzakjes (over de datum) beter weg en vervang ze, aangezien ze slecht zullen ontkiemen. - Neem houtige winterstekken van bladverliezende struiken, zoals Forsythia, wilg en Viburnum (Gelderse roos, sneeuwbal).
Moestuin
- Breng een laag tuincompost op je moestuinbedden aan om de vruchtbaarheid en bodemstructuur te verbeteren. Je hoeft het niet door de grond te werken, want dat gebeurt vanzelf dankzij wormen, loopkevers en je eigen tuinieractiviteiten.
- Oogst je pastinaken en prei steeds vers op het moment dat je ze nodig hebt.
- Bereid de grond voor om vroege erwten te zaaien. Zet een cloche over de grond of leg er donker plastic overheen om de grond een paar weken op te warmen voor je gaat zaaien.
Kamer- en kasplanten
- Wil je vroeg beginnen met zaaien of zaden opkweken die veel warmte nodig hebben, investeer dan nu nog in een verwarmde kweekbak of warmtemat.
- Controleer dagelijks de thermometer in de kas. Zie je dat het flink koud wordt, dan kun je de kwetsbaarste vorstgevoelige planten wat beter inpakken. Bij veel zon en dus hogere temperaturen zet je de ramen even open.
Tip!
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Snoeien
- Hartje winter is de beste tijd om wilgen te snoeien, als je ze tot op de stronk terugsnoeit of de wilgentenen wilt vlechten.
- Zwarte bessen dragen vaak vruchten aan stengels van één tot drie jaar oud. Verwijder dus vooral oude (zwakkere) takken en laat de jonge takken zitten. Snoei ook takken die over de grond groeien en kruisende takken.
Tuinklussen
- Markeer uitlopende bloembollen in de tuin met bamboestokken om te voorkomen dat je het loof beschadigt tijdens het onkruid wieden of mulchen van de border. Verwijder meteen wat onkruid dat de bollen in de weg zit.
- Test de bodem van je tuin, om te weten hoe zuur of basisch de grond is. Dit helpt je om de juiste keuzes te maken wat betreft beplanting en bodemverbetering voor dit tuinjaar.