Een nieuw tuinjaar staat ons te wachten! Wil je vol goede moed aan de slag in de tuin? Dan wil je natuurlijk weten wat je nu kan zaaien, oogsten, snoeien of klussen. Met deze handige checklist voor de tuin kun je direct beginnen. Laat je inspireren door ons lijstje met 12 tuinklussen die je kunt doen in week #1 in januari.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in januari, week #1
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Klaar met de kerstboom? Je kunt je kerstboom prima zelf recyclen. Maak de twijgen klein en hang ze in bundeltjes in een struik, zodat insecten er een schuilplaats in vinden. Van de stammen kun je stapeltjes maken die voor allerlei kleine tuindieren als schuilplaats dienen.
- Vleermuizen helpen je later in het jaar van heel wat muggen af. Hang nu (voor de lente begint) een vleermuizenkast op en geniet later van hun acrobatische toeren in de schemering.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Neem wortelstekken van vaste planten met vezelige wortels, zoals oosterse klaprozen, Acanthus, Verbascum en munt.
- Het is nog niet te laat om tulpen te planten. Zolang je de grond kunt bewerken, kun je de bollen nog deze maand in de grond stoppen. Mogelijk bloeien ze later en kleiner dan je gewend bent, maar dat mag de pret niet drukken.
Moestuin
- Tijd om plannen te maken voor een nieuw jaar moestuinieren. Bestel je groentezaden en maak een plan voor de wisselteelt van dit jaar, zodat je al je gewassen dit tuinseizoen op een andere plek kweekt dan het jaar ervoor. De zaden bewaar je na aankomst op een koele plaats.
- Oogst spruitjes door ze met de hand van onderen naar boven met een zijwaartse beweging van de stengel te trekken. Op die manier blijven spruiten bovenaan de plant de hele winter groeien.
Snoeien
- Snoei de blauweregen zodat hij straks uitbundiger zal bloeien. Kort lange, nieuwe scheuten in tot twee of drie knoppen van de hoofdstengel. Hetzelfde doe je met alle nieuwe zijscheuten die na de zomer zijn ontstaan.
- Zie je blad aan je nieskruid (Helleborus) met zwarte vlekken, knip dit dan af om te voorkomen dat de bladvlekkenziekte zich verspreidt.
Kamer- en kasplanten
- Zaai in de kas, serre of op een zonnige (maar niet te warme) vensterbank veldsla of andere slasoorten die geschikt zijn voor de winterteelt om binnen enkele weken te kunnen oogsten.
- Zorg dat je citrusplanten die binnen staan genoeg water en wintervoeding krijgen.
Tip!
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Tuinklussen
- Controleer of al je winterse beschermingsmaatregelen nog in orde zijn. Denk aan stokken, steunen, boompalen en -banden, vliesdoek en andere vorstbescherming dat door slecht weer beschadigd kan zijn of los kan zitten.
- Onderhoud je houten tafel en stoelen en geef ze een langer leven. Verwijder groene algenaanslag en breng na licht opschuren je een laagje olie aan. Laat de poten van de meubels een nachtje in een schoteltje met een laagje houtolie staan. Dit voorkomt dat de tuinmeubels teveel vocht uit de grond absorberen.