
De meteorologische lente is begonnen en dat betekent dat we staan te trappelen om in de tuin te werken! Wil je weten wat je deze week allemaal kunt zaaien, oogsten, snoeien of klussen? In de wekelijkse checklist van Gardeners’ World vind je een heleboel praktische tuinklusjes die je kunt doen in week #10 in maart.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in maart, week #10
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit

- Wist je dat bestuivers gek zijn op vroege bloeiers zoals bosanemoon en paardenbloem? Zorg voor wat wilde bloemen in je tuin en insecten zullen je dankbaar zijn.
- Stel dat egels in de tuin vroegtijdig ontwaken uit hun winterslaap, dan hebben ze meteen voedsel nodig. Zet water en bijvoorbeeld wat kattenbrokjes (liefst met vlees) neer in de avondschemering en gooi ’s ochtends de restjes weg. Geef nooit melk, want daarvan kunnen ze ernstige diarree krijgen.
Wekelijks tuintips in je mail
Kweken

- Deel kruidachtige vaste planten (zoals wilde marjolein) en grassen en gooi het oudste deel weg. Zo houd je groeikrachtige stukken over en krijg je gratis nieuwe planten.
- Lathyrus zaai je nu binnen voor, het liefst in wat diepere potjes. Zodra de scheuten verschijnen, zet je de potten iets kouder neer.
- Vul lege plekken in je tuin met biologische rozen of andere bloeiende struiken.
Tip! Abonnees van Gardeners’ World magazine kregen bij het maartnummer een kortingscode voor biologische rozen – heb jij hem al besteed bij onze favoriete rozenkwekerij De Bierkreek?
Het geheim van de kweker
Ambachtelijke kwekers delen hun kennis en tips! € 12.99
- De beste tips: van zaaien tot verzorgen
- Bijzondere planten volgens de kenners
- Meer dan 30 kwekers aan het woord

Moestuin

- Zaai in maart prei en knolselderij voor onder glas, want deze groenten hebben een lang groeiseizoen nodig voor je ze kunt oogsten.
- Zaai zomerwortelen in de vollegrond. Zorg ervoor dat je de grond voor het zaaien goed fijn hebt gemaakt en hebt ontdaan van steentjes. Je krijgt dan mooiere, rechte wortelen. Ook bosui, raapstelen en tuinbonen kun je nu zaaien in de vollegrond.
- De zaden van vorstgevoelige groenten hebben wat warmte nodig voor ze zich laten verleiden om te ontkiemen. Verwarm je moestuinbedden voor met een stuk zwart plastic, cloches of een mulchlaag.
Kamer- en kasplanten

- Siernetel (Coleus) staat mooi in borders, maar ook in huis doet hij het goed. Zaai je favoriete soorten op een warme vensterbank of in de kas voor. Coleus is een lichtkiemer, dus bedek de zaden niet.
- Leg zakken zaaigrond of potgrond eerst een weekje in de kas, serre of op een andere warme plek voor je de grond gebruikt om erin voor te zaaien.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Snoeien

- (Boomachtige) struiken met grote, decoratieve bladeren kun je in maart bijknippen, zoals de bolcatalpa snoeien, pruikenboom snoeien (Cotinus coggygria) of gewone vlier snoeien (Sambucus nigra).
- Op de valreep kun je nog leilinde snoeien, voordat de boom weer uitloopt. Veel mensen knippen de uitlopers helemaal tot de tak terug, maar je kunt ook terugknippen tot één à twee knoppen, zodat je leilinde weer sneller uitloopt.
Tip! Let bij het snoeien van vaste planten goed op dat je de nieuwe aanwas niet beschadigt wanneer je oude stengels afknipt. Meer belangrijke vuistregels voor het snoeien lees je in de onderstaande speciale uitgave.
De beste snoeitips
Snoeien doet bloeien € 12.99
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.

Tuinklussen

- Geef planten in potten een verse laag potgrond. Vaak bevat deze laag eind winter onkruid of is de grond ingeklonken door al het water. Schraap de bovenste laag met een troffel weg zonder de wortels te verstoren. Vervang dit door een verse laag potgrond. Bedek met een decoratieve laag steentjes of houtsnippers en geef water.
- Maak je zaaimixen klaar om de komende tijd vooruit te kunnen met zaaien en stekken zonder steeds nieuwe grond te moeten mengen.