Leilinde snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Helga Kluiter
|
21/08/2024
leilinde snoeien

Een mooi verzorgde leilinde (Tilia) oogt ontzettend idyllisch en romantisch! Haal deze romantiek naar je eigen (voor)tuin, want een mooi geleide linde doet het uitstekend als scherm tegen inkijk of als haag. Maar om te voorkomen dat deze sterk groeiende bomen te groot worden, moet je wel je leilinde snoeien. Wij leggen uit wanneer en hoe je dat doet.

Welke soort linde plant je als leilinde?

leilinde Monty Don Longmeadow
Leilindes op Monty Dons Longmeadow

De Hollandse linde (Tilia x europaea of Tilia x vulgaris) staat langs heel wat straten geplant, al dan niet met de naam “Lindelaan”. Maar parkeren onder dergelijke bomen kan een plakkerige auto opleveren. De lindebladluis is namelijk erg verzot op deze boom. De plakkerige honingdauw die hij produceert druipt vervolgens naar beneden. Maar er zijn gelukkig ook lindesoorten die daar (vrijwel) geen last van hebben. Denk aan de zilverlinde (Tilia tomentosa) met zijn harige bladeren, of de winterlinde (Tilia cordata). Vraag altijd aan je kweker welke soort het beste bij jouw tuin past!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wanneer leilinde snoeien?

Om je leilinde mooi in vorm te krijgen én te houden, kun je hem het beste op twee momenten snoeien: in de winter en in de zomer.

Leilinde snoeien in de winter

Het belangrijkste moment voor het snoeien van een leilinde is tijdens de winterrust, wanneer de boom kaal is. Snoei hem in ieder geval voordat hij in het voorjaar weer uitloopt. In de winter kun je de linde flink terugsnoeien.

Lees verder na de advertentie

Leilinde snoeien in de zomer

Bij het snoeien van de leilinde in de zomer is het vooral de bedoeling dat je de leilinde een beetje fatsoeneert. Je hoeft nu dus niet rigoureus te werk te gaan en snoeit slechts lichtjes. De beste maanden voor deze zomersnoei zijn juni en juli.

Hoe snoei je de leilinde?

Het belangrijkste bij een leilinde snoeien is de vorm. Omdat lindes best hard kunnen groeien in één seizoen, is het goed om ze in de winter flink terug te knippen. Wat je wilt creëren, is een sterk gestel van horizontale takken die uit de verticale hoofdstam groeien. Alle overige takken kun je terugknippen. Volg dit stappenplan om je leilinde perfect te snoeien:

1. Terugsnoeien tot hoofdtakken

Begin je wintersnoei met het terugknippen van alle takken tot aan de basis van de horizontale hoofdtakken. Snoeien tot op één of twee knoppen kan ook.

2. Twijgen afknippen

Daarna knip je alle twijgjes weg die uit de hoofdstam groeien (maar pas op dat je geen hoofdtakken weghaalt). Knip ze zo ver mogelijk af, maar laat de verdikking zitten.

3. Zomersnoei leilinde

In de zomer wil je vooral zorgen dat je leilinde er netjes uitziet. Verwijder eerst zieke, beschadigde of dode takken. Knip dan alle takken terug die lelijk uitsteken en de vorm verpesten.

4. Takken aanbinden

Gedurende het groeiseizoen kun je de buigzame jonge takken die je wilt behouden aanbinden aan hun steunstructuur.

Leilinde snoeien met elektrische heggenschaar

leilinde snoeien
Foto: Amanda Slater / Creative Commons

Je kunt een leilinde ook scheren, net zoals je bijvoorbeeld een haag van coniferen snoeit. Gebruik een snoeischaar of een (elektrische) heggenschaar en snoei van onder naar boven. Bij deze snoeimethode zullen er allemaal nieuwe zijscheuten ontstaan – en dus meer bladeren – waardoor de leilinde heel dicht groeit.

Verwaarloosde leilinde snoeien

Eigenlijk is het snoeien van een verwaarloosde leilinde heel eenvoudig. Omdat nieuwe takken bij lindes vanuit de stam kunnen groeien, kun je deze bomen hard terugsnoeien. De linde zal gewoon weer uitlopen na een stevige knipbeurt. Je kunt zelfs overwegen om je linde te knotten. Dat werkt op dezelfde manier als wilgen knotten.

Meer lezen over struiken en bomen snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu