Checklist voor de tuin: week #48

Helga Kluiter
|
27/11/2023
pastinaak oogsten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 48?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 48

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

kerstlichtjes solar

Lees verder na de advertentie

  • Gebruik geen onnodig licht in de tuin. Vogels slapen er onrustiger door en trekvogels die ’s nachts vliegen raken door het vele licht gedesoriënteerd. Monteer een tijdschakelaar of bewegingssensor voor wanneer je het licht echt nodig hebt en laat verder de lampen uit. En gebruik voor sfeerverlichting lampen op zonne-energie, zodat ze vanzelf bijtijds doven.

Kamer- en kasplanten

luizen tuinbonen sc
  • Controleer je planten in de kas regelmatig op overwinterende ziekten en plagen en pak de problemen aan zodra je ze tegenkomt om verder verspreiding te voorkomen.
  • Werk goed verteerde stalmest door de grond in de borders van je kas om ze voor te bereiden op het voorjaar. Zo heeft het ruim de tijd om in de bodem opgenomen te worden voordat je begint met zaaien en planten.

Kweken

winterstekken nemen

Moestuin

pastinaak oogsten
  • Haal je laatste prei en pastinaak uit de grond voordat de grond bevroren raakt. Kuil de groenten in langs een makkelijk toegankelijk pad. Op die manier blijven ze enkele maanden goed en kun je ze naar binnen halen wanneer je ze nodig hebt.
  • Maak een scherm van doorzichtig plastic over perziken en nectarines die langs een muur zijn geleid om ze te beschermen tegen perzikkrulziekte. Deze schimmel wordt makkelijker verspreid tijdens nat winterweer.

Snoeien

Kweepeer
  • Kort takken van de kweepeer (Cydonia, foto) tot een derde van hun lengte in. Dun zwakke takken uit om de boom te openen en de kans op bladvlekkenziekte te verkleinen.
  • Als je nu lavendel snoeit, loop je het risico dat kou en vorst de struik binnendringen en doden. De topgroei fungeert als isolatie.

Tuinklussen

hulst
  • Knip nu een paar takken hulst met bessen voor het maken van kerstversieringen. Het is nog vroeg, maar als je veel langer wacht, heb je kans dat de vogels de bessen al hebben opgegeten voor jij zover bent.
  • Controleer of klimplanten goed zijn aangebonden aan hun steunen, zodat ze tijdens winderig weer niet loswrikken. Controleer ook of je boompalen nog goed zijn en na de natte herfst niet op grondniveau zijn gaan rotten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu