Checklist voor de tuin: week #47

Helga Kluiter
|
20/11/2023
kruiden overwinteren

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 47?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 47

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

bladluis bestruiden

Lees verder na de advertentie

 • Wees niet te overijverig met het opruimen van je tuin. Laat planten met mooie zaadhoofden en holle stengels waar mogelijk gewoon staan. Het ziet er leuk uit en de zaden zijn voedsel voor vogels. In de holle stengels overwinteren bovendien nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes. In het voorjaar helpen zij je dan meteen van je bladluizen af.

Kamer- en kasplanten

Isoleer je kas met noppenfolie.
Isoleer je kas met noppenfolie.
 • Lokaal komen de nachttemperaturen inmiddels regelmatig onder de 5 graden uit. Isoleer je kas met noppenfolie om zoveel mogelijk warmte vast te houden en meer kou buiten te houden. Zo bespaar je op kasverwarming en zijn je planten beter beschermd.
 • Zaai snelgroeiende microgroenten in de kas, serre of op de vensterbank om in korte tijd gezond groen op je bord te hebben liggen.

Kweken

Allium sphaerocephalon trommelstokjes
 • Alliums zijn megapopulair bij bijen en andere bestuivers. Meestal poot je ze als bollen, maar het is mogelijk (en goedkoper) om ze uit zaad op te kweken. Zaai bijvoorbeeld trommelstokjes (Allium sphaerocephalon, foto). Die kun je op elk moment van het jaar zaaien – liefst in potten, want ze ontkiemen traag en hebben daarvoor bovendien een periode van kou nodig. Vind je dit te veel gedoe? Je kunt ook nog steeds bollen planten.
 • Zorg in de winter voor kleur door nu winterheide, viooltjes, groenblijvende siergrassen, primula’s en klimop in mooie potten te planten. Zet ze ergens neer waar je de planten vanuit huis kunt bewonderen.

Moestuin

kruiden overwinteren
 • Wil je nog even kruiden blijven oogsten, verhuis dan potten met vaste kruiden zoals munt, bieslook, peterselie en marjolein naar binnen. Zo kun je langer genieten van hun geur en smaak.
 • Maak je aardbeienbedden netjes voor de winter, zodat ze hun energie in het voorjaar meteen in de nieuwe groei kunnen stoppen. Knip oud blad en overtollige uitlopers af en verwijder al het onkruid tussen je plantjes.

Snoeien

de tuin in september wek 35: kiwi planten
 • Snoei een derde van de oudste aanwas van kiwi’s (foto) tot vlak bij de hoofdstam weg. Knip alle overige zijscheuten tot op vier of vijf knoppen terug.
 • Dun indien nodig de kroon van bladverliezende bomen uit. Verwijder hierbij een paar grotere takken in de kroon om meer licht bij het blad te laten komen. Doe dit slechts een keer in de drie tot zes jaar.

Tuinklussen

Bescherm exotische planten met stro.
 • Wikkel lagen vliesdoek of stro om bananenplanten en boomvarens om ze te beschermen tegen de winterkou.
 • Veel mensen zijn de regen een beetje beu, maar zodra de eerste droogte aanbreekt, verlang je er weer naar … Denk daarom nu na over de aanschaf van een regenton en installeer hem op tijd. Zo heb je later water wanneer je het nodig hebt.
Meer lezen over:
Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu