Checklist voor de tuin: week #46

Helga Kluiter
|
13/11/2023
Afbeelding voor Checklist voor de tuin: week #46

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 46?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 46

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Nationale Bijentelling

Lees verder na de advertentie

 • De voorraad bloembollen bij de leveranciers begint te slinken, dus koop nu snel nog je krokussen en plant ze meteen. Daarmee doe je vroege hommels en bijen over enkele maanden een groot plezier.

Kamer- en kasplanten

Planten met bijzondere bladeren geven je badkamer wat groene schoonheid
Foto: Huy Phan / Unsplash.
 • Kamerplanten krijgen door de centrale verwarming behoorlijk droge lucht te verduren. Verhoog daarom de luchtvochtigheid door ze op een schoteltje gevuld met steentjes en water te zetten.
 • Heb je potten met voorjaarsbollen in de (koude) kas staan, vergeet dan niet om ze af en toe water te geven, zodat ze niet uitdrogen. Anders wacht je in de lente mogelijk vergeefs op je mooie bloemen …

Kweken

Vlinder op kruisdistel (Eryngium)
 • De zaden van kruisdistels (Eryngium) hebben een periode van kou nodig om te kunnen ontkiemen. Zaai ze dus nu in losse potjes of zaaitrays en zet ze gedurende de winter in een onverwarmde kas. Geef af en toe water. Ze zullen in het voorjaar opkomen en heel veel bestuivers lokken.
 • Je kunt de heerlijke geurende pronkerwten of reukerwten (Lathyrus odoratus) zowel in het voorjaar als najaar zaaien. De bloemen die je in de herfst zaait, bloeien een stuk eerder dan de lentezaailingen. Dus zaai nu een serie en in het voorjaar nog eentje om de bloei te spreiden.

Moestuin

aardpeer oogsten
 • Knip aardperen terug, graaf de knollen op en leg ze in een emmer met droge potgrond. Bewaar ze niet te lang. Laat ook wat knollen in de grond zitten, zodat de plant volgend jaar weer terugkomt.
 • Dek je koolgewassen (zoals onder meer boerenkool) toe met netten om ze te beschermen tegen duiven.

Snoeien

Kruisbessen
 • Bij kruisbessen snoei je de oudste takken die vrucht hebben gedragen tot de grond terug. Laat maximaal zeven sterke, jonge takken staan. En als je toch bezig bent, neem dan ook meteen van wat gesnoeide takken houtstekken om meer nieuwe struiken te maken.
 • Nu loofbomen en struiken snel kaal worden, treden bessen, gekleurde stengels, groenblijvers en zaadhoofden op de voorgrond. Snoei die vooral niet, want dankzij hen is je tuin tot het einde van de winter het aanzien waard.

Tuinklussen

 • Tuinier je op kleigrond of is je tuin door de vele regen erg drassig, graaf dan je dahliaknollen alvast op voordat ze wegrotten om ze te laten overwinteren. Doe dit ook met knolbegonia’s en 
 • Hark gevallen bladeren regelmatig van je gazon om te voorkomen dat het daar wegrot. Op deze manier houd je het gras gezond.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu