Checklist voor de tuin: week #45

Helga Kluiter
|
06/11/2023
herfstframbozen snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 45?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 45

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Roodborstje in de tuin

Lees verder na de advertentie

  • Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar mulchen is goed voor dieren. Door elk najaar bladeren te verzamelen om je borders volgend jaar mee te mulchen, boots je de natuurlijke cyclus na die je op de bodem van het bos tegenkomt. Bladaarde vergroot de wormenactiviteit in de grond en biedt ook schuilplekken voor beestjes zoals duizendpoten en kevers. Zo doet de laag ook meteen dienst als (letterlijk) lopend buffet voor vogels.

Kamer- en kasplanten

  • Had je afgelopen zomer mooie variëteiten van vaste planten zoals vlambloem (Phlox), oosterse klaprozen (Papaver orientale) en toortsen (Verbascum, foto) in de tuin staan, vermeerder ze dan nu door het nemen van wortelstekken.
  • Als je kasplanten water geeft, voorkom dan dat het blad nat wordt. In het koelere, natte weer droogt het maar langzaam op, waardoor schimmelziekten meer kans krijgen om toe te slaan.

Kweken

  • Plant hagen, rozen, bomen en struiken met kale wortels meteen zodra je ze ontvangt. Het is nu bovendien nog erg zacht herfstweer, dus een goed moment om je nieuwe aanwinsten in de grond te zetten.
  • Zaai zaden van bomen en struiken die vol zitten met bessen om ze te vermeerderen.

Moestuin

spruitkool aanbinden
  • Spruitkool ofwel spruitjes groeien goed, maar kunnen topzwaar worden en omvallen bij stevige wind. Zet er daarom steunstokken bij en bind ze hieraan vast, als je dat nog niet gedaan had.
  • Je winterse saladegroenten groeit nu het beste als je het tegen de elementen beschermt met vliesdoek. Maar laat wel de uiteinden open, zodat er voldoende ventilatie overblijft om schimmelvorming te voorkomen.

Snoeien

herfstframbozen snoeien
  • Je kunt herfstframbozen na de oogst tot de grond afknippen. Volgend jaar zullen ze snel weer uitlopen en nieuwe vruchtdragende takken aanmaken.
  • Snoei alle stengels van bramen die dit jaar vrucht hebben gedragen tot de grond terug. Laat daarnaast vier sterke, nieuwe stengels staan en bind die aan.

Tuinklussen

mulchen met houtsnippers
  • Breng na het fatsoeneren van je borders een mulchlaag aan van hout- of boomschorssnippers of bladaarde om plantenwortels voor de winter een beschermend dekentje te geven en de groei van onkruid in toom te houden.
  • Heb je last van konijnen, breng dan bescherming aan rondom jonge bomen en struiken, om te voorkomen dat de stammen beschadigd raken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu