Checklist voor de tuin: week #44

Helga Kluiter
|
30/10/2023
mahoniestruik Underway

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in november: week 44?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in november: week 44

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

bijenhotel maken

Lees verder na de advertentie

  • Als je je bijenhotel in de winter in weer en wind laat hangen, kan het er erg vochtig in worden, wat schimmels meer kans geeft. En die zijn vaak funest voor overwinterende bijen. Haal het hotel af en zet hem droog in je schuur. Haal het bijenhotel niet in huis, want daar is het te warm, waardoor de bijen te vroeg zullen ontwaken. Vergeet niet om het hotel in maart weer terug te hangen.

Kamer- en kasplanten

lathyrus zaaien in papieren potjes
Foto: Marieke Nolsen
  • Je kunt pronkerwten (Lathyrus) nu zaaien in een onverwarmde kas of koude bak, zodat ze volgend jaar eerder bloeien dan de Lathyrus die je in het voorjaar zaait.
  • Zet potten en bakken met alpine planten op een overdekte plek, zodat ze beschermd zijn tegen de vele regen in herfst en winter. De combinatie kou en nattigheid kan ze namelijk snel de das omdoen.

Kweken

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis ‘Pink Shades’
  • Plant nieskruid (Helleborus) nu in de border, zodat je in de winter al snel bloemen hebt. Probeer een van de vele variëteiten van Helleborus niger of Helleborus orientalis, of kies bijvoorbeeld Helleborus argutifolius als je limoengroene bloemen wilt.
  • Plant voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen en krokussen deze maand. Je kunt ze in potten of borders planten, maar verwilderen in het gazon kan ook. Dat lukt het makkelijkst met een bollenplanter.

Moestuin

knoflook planten
  • Knoflook die je nu in de grond stopt, zullen voor de winters hun wortels ontwikkelen en tijdelijk groeien tot het echt koud wordt. Zodra in de lente de temperaturen stijgen, zal hij snel doorgroeien en kun je begin zomer oogsten. Kies een mix van hardneck en softneck-soorten en probeer zeker verschillende smaken.
  • Je kunt vele soorten plantuien al in de herfst planten. Koop pootgoed en plant de uitjes in goed voorbereide, vruchtbare grond. Geef extra water vanaf het voorjaar als het erg droog is, want uien hebben genoeg vocht nodig om goed te groeien.

Snoeien

mahonia x media 'Winter Sun'
Mahonia x media ‘Winter Sun’
  • Zowel winter- als voorjaarsbloeiende mahonie-soorten zijn al bezig bloemknoppen te vormen. Je kan ze (indien nodig) beter na de bloei snoeien.
  • Knip planten die over je paden hangen terug, zodat alle delen van je tuin voldoende toegankelijk blijven.

Tuinklussen

sterroetdauw op rozen
  • Verzamel de gevallen bladeren van rozen die last hebben van sterroetdauw (foto) en gooi ze weg (maar niet op de composthoop!) om te voorkomen dat de ziekte overwintert en je planten volgend jaar opnieuw besmet.
  • Verwijder uitgebloeide eenjarige klimplanten zoals Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata) en dagbloemen van hun klimsteunen. Berg houten en bamboe steunen droog op zodat je ze volgend jaar opnieuw kunt gebruiken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu