Checklist voor de tuin: week #43

Helga Kluiter
|
23/10/2023
Hameln plant

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 43?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in oktober: week 43

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

insectenhoutel maken

Lees verder na de advertentie

 • Overwinterende dieren hebben graag een droog plekje waar ze ongestoord kunnen rusten. Maak daarom bijvoorbeeld in een rustig hoekje waar je verder niet komt een stapeltje van houtblokken, twijgen en ander tuinafval. Begin je stapel met de grootste onderdelen. Vochtigere delen op de bodem lokken overwinterende amfibieën, terwijl de drogere delen worden bevolkt door insecten en kleine zoogdieren.

Kamer- en kasplanten

narcissen met kerst
 • Wil je over ongeveer 10 weken narcissen in huis (dus rond de feestdagen), trek dan nu geprepareerde bollen voor.
 • Geef planten minder water nu het koeler wordt en de dagen steeds korter worden. De groei van je planten vertraagt en daardoor gebruiken ze minder energie. Bovendien verdampen ze minder vocht.

Kweken

Clematis cirrhosa Freckles
 • Winterbloeiende planten zoals Clematis ‘Winter Beauty’ of Clematis ‘Freckles’ (foto) en winterkamperfoelie kunnen het ‘nectargat’ vullen tussen herfst en voorjaar. Bijen die vroeg uit hun winterslaap ontwaken, kunnen zo snel voedsel vinden. Zo vergroot je hun overlevingskansen. Nu is een goed moment om deze vaste planten in de grond te zetten.
 • Maak je zomerpotten leeg nu ze niet meer mooi zijn en vervang de beplanting door soorten die in de herfst en winter schitteren.

Moestuin

pompoen planten
 • Verwijder vaste onkruidsoorten uit de grond, zoals heermoes (foto) en akkerwinde. Probeer zoveel mogelijk wortels te verwijderen.
 • Begin met het zaaien van winterharde soorten tuinbonen en erwten om volgend jaar al vroeg je eerste oogst binnen te kunnen halen.
 • Oogst pompoenen voor de eerste vorst. Ze worden snel zacht als je ze te lang buiten laat.

Snoeien

Hameln plant
 • In aanloop naar de winter is het beter om de snoeischaar even rust te geven. Als je nu snoeit, hebben veel planten voor de winter niet genoeg tijd meer om zich te herstellen. Andere planten (bijvoorbeeld bladverliezende siergrassen zoals Pennisetum, foto) kun je beter pas in het voorjaar snoeien, zodat hun topgroei in de winter kan dienen als isolatielaag.

Tuinklussen

lijmband appelboom tegen wintervlinder
 • Hebben je fruitbomen afgelopen seizoen veel last gehad van wintervlinders, wikkel dan lijmbanden om de stammen. De rupsen van deze vlinder tasten de bloemen in het voorjaar aan, waardoor er geen bestuiving plaatsvindt. De lijmbanden voorkomen dat de vrouwtjes hun eitjes leggen.
 • Belucht je gazon voor de winter als hij verdicht is om te voorkomen dat er gedurende de winter te veel water op blijft staan.
Meer lezen over:
Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu