Deze (gifloze) methoden werken wél tegen heermoes

Helga Kluiter
|
05/10/2023
Afbeelding voor Deze (gifloze) methoden werken wél tegen heermoes

Heermoes (Equisetum arvense), een lid van de paardenstaartfamilie, kan een echte lastpak zijn. Maar met de juiste hoeveelheid geduld en volharding kun je heermoes bestrijden – zonder gif.

Lees verder na de advertentie

Heermoes herkennen

Het eerste wat je ziet, zijn dunne stengeltjes die uit de grond omhoog komen. Deze breken heel makkelijk af als je ze probeert uit te trekken. Naarmate ze groeien (tot ca. 60 cm hoog), spreiden de groene zijtakjes zich in kransen rond de hoofdstengel uit. De plant verspreidt zich via wortelstokken die zich heel ver en tot wel twee meter diep kunnen verspreiden. In de winter sterft hij bovengronds af.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waarom is heermoes een probleem?

heermoes
Foto: Creative Commons/Hiroyuki Takeda

Lees verder na de advertentie

Heermoes ziet er rommelig uit en de plant concurreert om water en voeding met je tuinplanten. Maar de plant overleeft al sinds de prehistorie, dus je kunt wel stellen dat hij hardnekkig is. Dat komt doordat de wortels zich heel diep en heel ver verspreiden. Dus zelfs al jij de plant uit je tuin weet te krijgen, kan hij via de buren gewoon weer terugkomen.

Heermoes als signaalplant

Heermoes zegt iets over de gesteldheid van je bodem. Hij komt vooral voor op grond die verdicht is, slecht water doorlaat en een gebrek heeft aan mineralen in de bovenlaag. Dankzij de lange wortels kan heermoes zijn voedingsstoffen uit diepere grondlagen halen.

Heermoes bestrijden: 4 methoden die wél werken

heermoes bestrijden

Alle vaste onkruiden die overleven dankzij hun wortels of rhizomen kun je maar op één manier écht bestrijden. En dat is door ze uit te putten. Alles wat de ‘kraan’ naar de voedselbronnen van de wortels dichtdraait, helpt. Alle methoden hieronder dragen dus bij aan het bestrijden van heermoes:

Methode 1: Heermoes bestrijden door uitgraven

Hoe meer plantdelen boven de grond je kunt verwijderen, hoe moeilijker heermoes aan fotosynthese kan doen en hoe minder energie er naar de wortels gaat. Maar het is veel effectiever om méér te verwijderen dan wat je bovengronds ziet. Probeer de wortels zo diep mogelijk uit de grond te graven zodra ze verschijnen.

Het is wel een klus van de lange adem. De plant wordt zo steeds zwakker, maar het kan jaren duren voor hij volledig verdwenen is. Geduld dus! En gebruik daarnaast ook andere methoden.

Methode 2: Heermoes bestrijden met lavameel

heermoes bestrijden
Foto: Creative Commons/Manuel M. V.

Omdat heermoes graag groeit op verdichte, slecht drainerende, mineraal-arme grond, is het belangrijk om de grond te verbeteren. Op kleigrond kun je lavameel als kleiverbeteraar toevoegen aan de bodem. Het bindt kleideeltjes aan zich, waardoor de structuur losser wordt en de drainage verbetert. Ook zit het vol met mineralen. Twee vliegen in één klap dus. Als je daarbij een ook nog een mulchlaag aanbrengt van compost, verbeter je de bodem nog meer.

Methode 3: Heermoes bestrijden met andere planten

Net als alle planten heeft heermoes licht nodig om te kunnen groeien. Door bodembedekkers tegen onkruid te planten of zaaien, ontneem je heermoes veel licht en zal hij verder verzwakken. Deze methode werkt trouwens ook tegen andere soorten onkruid.

Methode 4: Heermoes uit je tuin houden met barrières

heermoes bestrijden zonder gif

Heermoes beperkt zich niet tot jouw tuin. Dus als je buren het hebben staan, kun je er donder op zeggen dat de plant ook bij jou komt buurten. Voor mensen met een volkstuin zal dit zeker herkenbaar zijn. Je moet heermoes dus tegenhouden bij de grenzen van je perceel met een barrière.

Graaf een geul waarin je een barrière tegen de wortels aanbrengt, bijvoorbeeld planken, tegels of andere harde materialen. De diepte hangt af van hoe diep het onkruid in jouw tuin wortelt. Deze methode werkt ook tegen andere onkruidsoorten.

Barrière van planten

Is een verharde barrière niet mogelijk, plant dan lage struiken of vaste planten langs de erfgrens. Je moet dan nog steeds opletten dat de heermoes niet naar binnen sluipt, maar hij heeft dan in ieder geval meer concurrentie en de hoeveelheid onkruid zal verminderen.

Meer doen tegen onkruid in de tuin

Meer lezen over:
Onkruid Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu