Checklist voor de tuin: week #42

Helga Kluiter
|
16/10/2023
grote wasbloem (Cerinthe major)

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 42?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in oktober: week 42

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

blauwe druifjes voor bijen
Foto: beasternchen via Pixabay

Lees verder na de advertentie

 • Vergeet niet om vooruit te plannen. Hommels overwinteren tot wel zeven maanden en kunnen binnen enkele uren sterven als ze uit hun slaap ontwaken en geen voedsel vinden. Plant dus nu nectarrijke voorjaarsbollen, zodat hommels en andere bestuivers genoeg voedsel kunnen vinden zodra ze ontwaken. Kies bijvoorbeeld krokussen, kievitsbloemen en blauwe druifjes als bijenbuffet.

Kamer- en kasplanten

citrus boom overwinteren
 • Verhuis citrusplanten, perziken en nectarines die in potten staan naar binnen voor de winter. Zet ze koel maar vorstvrij en zorg dat ze genoeg licht krijgen.
 • Kortere dagen, somber herfstweer … Geef je planten zo veel mogelijk daglicht door ze naar lichtere plekken te verplaatsen. Is verplaatsen geen optie, maak dan gebruik van speciale groeilampen om je kamerplanten genoeg licht te bieden.

Kweken

grote wasbloem (Cerinthe major)
 • Grote wasbloem (Cerinthe major, foto) is een goede snijbloem en de klokvormige bloemen lokken bijen, vooral de gewone sachembij. Zaai de zaden nu in losse potjes of zaaitrays met vakjes en laat ze in een koude kas overwinteren. In de lente kun je ze uitplanten.
 • Wil je een nieuwe heg planten, bestel dan nu alvast je struiken met kale wortels. Zodra ze beschikbaar zijn, kun je meteen aan de slag met het planten van je heg en het scheelt veel geld.

Moestuin

groenbemesters zaaien in oktober
 • Nu je moestuin relatief leeg is, is het makkelijker om je grond te verbeteren. Dat hoeft trouwens geen zwaar werk te zijn! Zaai bijvoorbeeld een groenbemester zoals winterrogge (die kun je in oktober nog zaaien, zie foto), of bedek de grond met een laag compost. De wormen zullen het gedurende de winter in de grond werken.  
 • Hang tomatenplanten waarin nog groene vruchten zitten binnen op de kop op om de tomaten te laten rijpen. De uit de grond gehaalde plant zal zijn laatste beetje energie naar de vruchten sturen in een uiterste poging rijpe zaden (en dus rijpe vruchten) te produceren.

Snoeien

heesterroos snoeien in de herfst
Foto: Sarah Cuttle, met dank aan West Dean Gardens
 • Snoei hoge struiken op winderige plekken terug tot een derde van hun hoogte om te voorkomen dat wind in de herfst en winter hun wortels loswrikt.
 • Deze maand kun je diverse soorten kleinfruit snoeien, zoals rode bessen, bosbessen en kruisbessen. Snoei steeds alleen de oudste en zwakste stengels terug tot de grond.

Tuinklussen

potvoetjes buiten
 • Voorkom dat potten die buiten blijven staan de komende maanden vol water komen te staan door ze op potvoetjes of stenen te zetten. Zo kan overtollig water beter uit de pot stromen. Verwijder ook schotels onder potten.
 • Verwijder na de oogst de netten van fruitkooien, zodat vogels bij je struiken kunnen komen om eventuele plaagdiertjes die zich erin verschuilen op te eten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu