Checklist voor de tuin: week #41

Helga Kluiter
|
09/10/2023
Orlaya grandiflora

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 41?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in oktober: week 41

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

valappels voor vogels

Lees verder na de advertentie

  • Leg wat valappels die je niet in de appelmoes verwerkt op een voedertafel in de tuin. Diverse trekvogels, maar ook bijvoorbeeld merels, vinden dit een heerlijk hapje. En ook late vlinders en andere insecten voeden zich er graag mee zodra er steeds minder andere bronnen van nectar beschikbaar zijn.

Kamer- en kasplanten

  • Heb je in huis azalea’s staan, houd de grond dan vochtig om ze tevreden te houden. Gebruik bij voorkeur regenwater, want daarin zit minder kalk dan in kraanwater – en dat is beter voor deze zuurminnende plant.
  • Maak gebruik van het aanhoudende warme najaarsweer door grootbladige kamerplanten, zoals olifantsoor of Monstera, mee naar buiten te nemen en goed af te spoelen met een tuinslang. Daarmee verwijder je overtollig stof, waardoor je planten het schaarse licht in huis optimaal kunnen benutten.

Kweken

Orlaya grandiflora
  • De mooie, witte, mediterrane schoonheid Orlaya grandiflora ofwel straalscherm (foto) kun je nu zaaien in zaaitrays. Laat ze overwinteren in een koude kas en geniet volgend jaar van een vroege bloei.
  • Gulden sleutelbloemen (Primula veris) zijn sterke vaste planten die houden van een half beschaduwd plekje in de buurt van water (bijvoorbeeld een vijver). Zaai ze deze maand in zaaibakken en zet ze buiten. Bied ze wel bescherming tegen wind en zware regen, bijvoorbeeld in een koude bak. Zodra in het voorjaar de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, kun je ze verpotten.

Moestuin

composteren in geul
  • Wil je volgend jaar erwten en bonen kweken, dan kun je de grond nu al voorbereiden. Dat doe je door geulen te graven en te vullen met stalmest of met groen keukenafval.
  • Hergebruik oude groeizakken door er wat late saladegroenten in te zaaien. Je kunt tot in de winter blijven oogsten als je onder glas, kweekklokken of in polytunnels kweekt.

Snoeien

ramblers en klimrozen snoeien
  • Ramblerrozen snoei je nu in principe niet, maar je kunt wel nog zijtakken die hebben gebloeid inkorten – bijvoorbeeld om de plant de komende maanden beter bestand te maken tegen wind. Let wel op, want hoe later je snoeit, hoe minder bloemen de plant volgend jaar waarschijnlijk draagt.
  • Snoei nu geen camellia’s, azalea’s of rhododendrons, anders loop je het risico bloemknoppen weg te halen. Bovendien maakt snoeien in de herfst deze groenblijvende struiken kwetsbaarder voor vorstschade.

Tuinklussen

  • Je kunt nog graskanten trimmen, aangezien het gras nog steeds groeit. Wil je het onderhoud van je graskanten in de toekomst makkelijker maken, overweeg dan om een kantopsluiting langs je gazon te installeren.
  • Het weer denkt voorlopig nog niet aan nachtvorst, maar het is goed om zelf wél alvast na te denken over de opslag van de planten die je vorstvrij moet overwinteren, zoals dahliaknollen. Zo ben je er klaar voor zodra de temperaturen opeens dalen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu