Checklist voor de tuin: week #40

Helga Kluiter
|
02/10/2023
checklist voor de tuin week 44: klimop

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 40?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in oktober: week 40

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Klimop vogels
  • Snoei nu geen klimop! De planten hangen momenteel vol met bloemen die veel bijen lokken, en de eerste bessen die de komende maanden verder zullen rijpen en in de winter een belangrijke voedselbron vormen voor vogels. Wacht met snoeien tot het voorjaar.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

  • Plant amaryllisbollen in potten om gedurende de feestdagen binnen te genieten van spectaculaire bloemen.
  • Verpot vlinderorchideeën na de bloei als ze zo groot zijn geworden dat ze uit hun pot lijken te barsten.

Kweken

bellis perennis
  • Plant buiten winterharde perkplanten zoals muurbloemen, Bellis perennis (foto), sleutelbloemen en winterviooltjes om al vroeg in het voorjaar heel veel bloemen in de tuin te hebben.
  • Zet je vaste planten, struiken en bomen die je hebt gekocht zo snel mogelijk in de grond. Ze hebben nu nog voordeel van de warmte die in de grond zit. De wortels zullen daardoor nog even kunnen groeien voor de winter invalt.

Moestuin

checklist voor de tuin week 43
  • Knip het varenachtige loof van asperges terug tot de grond zodra het geel is geworden en gooi de plantenresten op de composthoop.
  • Nu je spruitkolen goed groeit en ze steeds zwaarder worden door de groeiende spruitjes, is het belangrijk ze aan te binden aan een stok. Zo voorkom je dat de planten omwaaien bij de eerste de beste stevige wind.

Snoeien

Jasminum angulare
  • Knip van lange scheuten van zomerbloeiende jasmijn de helft af om het gewicht te verminderen, zodat hij harde wind de komende maanden beter kan doorstaan. Snoei pas in het voorjaar terug tot in ouder hout.
  • Verbeter de luchtcirculatie van zwarte bessen door het hart van de struik te openen. Verwijder de oudste takken die al vrucht hebben gedragen. Laat vijf tot zeven jongere, sterke stengels zitten, want die dragen volgend jaar vrucht.

Tuinklussen

plantensteunen opruimen
  • Controleer of je tuinschuurtje nog goed waterdicht is en goed afgesloten kan worden, zodat je je gereedschappen en terrasmeubelen veilig kunt laten overwinteren.
  • Verzamel alle plantensteunen die je de komende maanden niet meer nodig hebt, maak ze schoon en berg ze op een droge plek op. Dan gaan ze langer mee.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu