Checklist voor de tuin: week #39
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 39?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in september: week 39
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Het is deze week Inheemse Zaaiweek! Dit is de perfecte periode om inheemse zaden te zaaien, dus ga meteen aan de slag – en moedig je buren, vrienden en familie aan om ook mee te doen. Zo zaaien we samen voor meer biodiversiteit en zetten we zoveel mogelijk vierkante meters in bloei!
Lees verder na de advertentie
Meer lezen over de Inheemse Zaaiweek:
Kamer- en kasplanten
- Zaai eens engelenhengel (Dierama). Dat doe je nu op het oppervlak van vochtige grond en laat ze in de winter in een koele maar vorstvrije kas staan. Uitplanten kan in mei of juni. Let wel: ze zullen het eerste jaar nog niet bloeien. Maar het wachten wordt uiteindelijk beloond met prachtige bloemen die ver boven het loof hangen.
- De dagen worden inmiddels merkbaar korter, dus haal kassenwit van je kas en berg schaduwdoeken op om meer licht binnen te laten.
Kweken
- Zaai winterharde eenjarige planten zoals korenbloemen, eenjarige klaprozen en spiegeleitjes (Limnanthes douglasii) rechtstreeks om volgend jaar grotere planten te krijgen.
- Het najaar is een prima periode om planten in de grond te zetten. Heb je nieuwe planten nodig, kom dan op zondag 1 oktober naar de Ambachtelijke Plantenmarkt op landgoed de Wiersse (foto) in Vorden. Daar vind je al onze favoriete kwekers bij elkaar en kun je meteen de mooiste duurzame planten inslaan.
Moestuin
- Heb je stro rondom je aardbeienplanten liggen, haal dit dan weg. Het is namelijk een prima plek voor ongedierte om in te overwinteren …
- Heb je aardappelen gerooid, spreid ze dan uit op een droge plek en laat ze wat uurtjes verder opdrogen voordat je ze op een koele, donkere plek opslaat. Bewaar ze in jute of papieren zakken, zodat vocht weg kan. Bewaar alleen onbeschadigde, niet groene en niet zieke knollen. Eén rotte aardappel kan je hele oogst aantasten!
Snoeien
- Verwijder bij bamboe het loof aan de onderkant van de stengels, zodat die hun kleuren kunnen tonen en de komende maanden het zonlicht doorlaten.
- Snoei struiken die op tweedejaars hout bloeien – zoals Forsythia – nu niet, anders heb je volgend jaar geen bloemen.
Tuinklussen
- Begin met het verbeteren van kleigrond voordat het te nat wordt (of bevroren) om te bewerken. Voeg vooral veel organisch materiaal (compost) en eventueel een kleiverbeteraar zoals lava toe om de structuur te verbeteren.
- Controleer of boombanden en plantensteunen nog altijd goed vast zitten en stevig op hun plek staan, zodat je tuin goed voorbereid is op harde wind in de herfst en winter.