Checklist voor de tuin: week #38
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 38?
Checklist gemist?
Vorige week weinig in de tuin gewerkt? Bekijk dan nog snel de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in september: week 38
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
Lees verder na de advertentie
- Voorkom dat er te veel organisch materiaal in je vijver terechtkomt, want dat zal gaan rotten en zorgen voor algengroei. Zodra de eerste bladeren vallen, kun je dus het beste een net over je vijver spannen.
- Zonnebloemen zijn een bron van voedsel voor vogels. Laat de bloemen aan de plant, of kop ze en laat het bloemhoofd buiten (in de zon) liggen.
Kamer- en kasplanten
- Plant bloembollen van kleinblijvende bloemen in potten, zoals dwergirissen, krokussen, mini-narcissen, sterhyacinten (Scilla) en sneeuwroem (Chionodoxa). Dan heb je straks al vroeg kleur in je tuin.
- Haal door aardappelziekte aangetaste tomaten en andere zieke gewassen uit je kas. Maak je kas goed schoon om verspreiding van ziektes te voorkomen.
Kweken
- Maak, nu het nog kan, steken van planten die je graag wil vermeerderen. Denk aan lavendel, rozemarijn, tijm, verbena, pelargonium en salvia.
Moestuin
- Snij bonenplanten af bij de grond als het oogsten klaar is. Laat de wortels zitten, zodat zij langzaam stikstof vrijgeven aan de grond, terwijl ze vergaan.
- Pluk rijpe appels. Om te zien of ze rijp zijn, kun je voorzichtig aan appels trekken of ze voorzichtig iets optillen in de palm van je hand. Rijpe appels komen makkelijk van de boom af.
Snoeien
- Mocht je deze klus nog niet gedaan hebben, snoei dan de takken van zomerframbozen die vrucht hebben gedragen. De groene takken laat je met rust, zodat er volgend jaar frambozen aan groeien. Deze kun je wel aanbinden voor extra steun.
Tuinklussen
- Oude potgrond en afstervende planten kunnen ziektes huisvesten in de winter. Maak de potten die je niet (meer) in gebruik hebt vast schoon, zodat je daar geen last van hebt.