Checklist voor de tuin: week #37

Helga Kluiter
|
11/09/2023
agapanthus afrikaanse lelie vorst

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 37?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in september: week 37

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

hommel op dahlia Verrone's Obsidian

Lees verder na de advertentie

 • Blijf laatbloeiende bloemen zo lang mogelijk koppen, zodat ze nieuwe bloemen blijven aanmaken. Er zijn nog steeds vlinders, motten, hommels, bijen en zweefvliegen die je daar blij mee maakt. Laat ook een aantal planten, zoals kruisdistels, zaden aanmaken voor de vogels.

Kamer- en kasplanten

Geef je komkommerplanten genoeg water en zorg voor een goede luchtvochtigheid in de kas
 • Geef kasplanten vroeg op de dag water, zodat de kas tegen de avond droog is. Grauwe schimmel (Botrytis) houdt van koele, vochtige nachten en zo geef je hem veel minder kans om toe te slaan.
 • Trek hyacintenbollen vanaf nu voor om ze later in potten of glazen te planten, zodat je rond de feestdagen in huis geurende, kleurrijke bloemen hebt.

Kweken

mini-narcissen en tulpen
 • Heb je weinig ruimte in je tuin voor bloembollen, maar dan eens een bloembollenlasagne! Door bollen die op verschillende momenten bloeien gelaagd te planten, staat er wekenlang steeds opnieuw iets in bloei.
 • Begin met het delen van kruidachtige vaste planten. Zo houd je je planten jaar na jaar gezond en sterk – en krijg je meteen gratis nieuwe planten. Het oudste, binnenste deel kun je weggooien.

Moestuin

kool beschermen tegen vogels
 • Bedek je koolgewassen met netten, zodat vogels ervanaf blijven. Veel vogels lusten namelijk graag een hapje van deze planten en zeker duiven kunnen je planten aardig verwoesten.
 • Blijf oogsten. Als je erg veel fruit en groenten hebt, kijk dan of je ze kunt invriezen, drogen, inmaken of op een andere manier bewaren, zodat je er later van kunt eten. Wie wat bewaart, heeft wat! Is er noodweer voorspeld in jouw regio? Oogst dan nog snel kwetsbare gewassen.

Snoeien

agapanthus afrikaanse lelie vorst
 • Wanneer de laatste bloemen van de Agapanthus verwelken, kun je de stengels van deze Afrikaanse lelie terugknippen tot de voet. Verwijder vergelend blad aan de randen.
 • Gebruik een (snoei)schaar om bloemen van dahlia’s te verwijderen zodra de bloemblaadjes verwelken. Dit stimuleert de vorming van meer knoppen en bloemen.

Tuinklussen

gazon herstellen
 • Voorkom dat je gazon drassig wordt in de herfst en winter door het te beluchten als het erg verdicht is. Dat doe je door met een tuinvork in de grond te steken. Hark ook meteen mos uit het gras en zaai kale plekken opnieuw in.
 • Maak alvast een bladkooi van kippengaas om bladafval in te doen zodra de blaadjes van de bomen vallen. Van al dat loof kun je namelijk waardevolle bladaarde maken.
Meer lezen over:
Checklist Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu