Checklist voor de tuin: week #36

Helga Kluiter
|
04/09/2023
moestuin in september: groenbemesters zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 36?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in september: week 36

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

bijen bijvriendelijker tuin herfst

Lees verder na de advertentie

 • Diverse hommels en solitaire bijen maken zich klaar om te overwinteren. Maak dus een plek waar ze beschutting vinden. Bosjes holle stengels en stokken vormen ideale schuilplekken, maar ook composthopen zijn populair. Laat die dus met rust en ruim verder niet te rigoureus op.

Kamer- en kasplanten

Zet de ramen van de kas open
 • Let goed op de ventilatie van je kas. Zet de ramen overdag open als het warm is, maar sluit ze ’s nachts wanneer de temperaturen dalen.
 • Haal kamerplanten die je in de zomer buiten hebt gezet weer naar binnen, voordat de nachttemperaturen te laag worden. Controleer ze eerst goed op beestjes, zodat je die niet mee naar binnen verhuist. Zet de planten desnoods eerst een tijdje in quarantaine.

Kweken

moestuin in september: groenbemesters zaaien
 • Zaai groenbemesters zoals boekweit, incarnaatklaver (foto) en gele mosterd op kale grond om de bodem te verbeteren en onkruid te onderdrukken..
 • Vul gaten in je borders met herfstbloeiende planten, zoals vetkruid (Sedum) en bonte ganzebloemen (Chrysanthemum carinatum). Zo heeft je nazomertuin voorlopig nog een kleur.

Moestuin

bosui zaaien in vollegrond
 • Uien kiemen niet goed als de temperatuur regelmatig boven de 20 graden Celsius komt. Het is dus nu niet een goed moment op lente-uien te zaaien. Wacht er nog even mee tot de warme week voorbij is.
 • Knip drie weken voor je de aardappelen rooit het blad boven de grond terug. Zo kunnen schimmelsporen zich bij het boven de grond halen van de knollen minder makkelijk verspreiden, en het helpt de schillen van de aardappelen steviger te maken.

Snoeien

lavendel snoeien
 • Knip de oude bloemen en de topgroei van lavendelhagen licht bij. Pas op dat je niet per ongeluk in het oude hout van je lavendel snoeit.
 • Snoei de krachtige groei van hagen van het afgelopen seizoen terug tot waar de uitlopers begonnen. Gebruik een snoei- of heggenschaar.

Tuinklussen

 • Leg een steen of stuk hout onder rijpende pompoenen om te voorkomen dat ze gaan rotten voordat je ze kunt oogsten.
 • Verzamel de rijpe zaden van je favoriete bloemen, zodat je ze volgend jaar weer kunt zaaien – of kunt ruilen met andere tuiniers, of weggeven als cadeau. Bewaar je zaden in papieren zakjes (schrijf erop welke soort erin zit!) op een koele, droge plek.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu