Checklist voor de tuin: week #35

Helga Kluiter
|
28/08/2023
Afbeelding voor Checklist voor de tuin: week #35

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 35?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in september: week 35

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Gebruik een stok om draadalg te verwijderen en eventueel een schepnet voor de resten

Lees verder na de advertentie

 • Heb je veel algen in je vijver, verwijder die dan zo snel mogelijk. Ze kunnen namelijk het andere leven in het water verdringen. Ook kan de vijver dichtslibben met dode planten die gaan rotten.

Kamer- en kasplanten

Narcissus paperwhite
 • Beplant potten met ‘Paperwhite’-narcissen om met de feestdagen heerlijk geurende planten in huis te kunnen zetten.
 • Zaai in september kruisdistels (Eryngium) en kogeldistels (bijvoorbeeld Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’) in potten en zet ze in de koude kas, zodat je je volgende zomer kunt vergapen aan hun prachtige blauwe bloemhoofden en zilverkleurige, stekelige bladeren – en veel bestuivers kunt verwelkomen.

Kweken

 • Zaai winterharde eenjarige bloemen, zoals Ammi, Scabiosa en korenbloemen om begin volgende zomer bloemen te hebben. Het zijn allemaal goede bloemen voor in de pluktuin.
 • Vermeerder eind zomer of begin herfst je clematis door het afleggen van een scheut. Zo maak je heel eenvoudig meer van deze populaire klimplanten.

Moestuin

pompoen oogsten
 • Oogst verse kruiden en vries ze in ijsblokjes in, of hang ze in bosjes op te drogen en bewaar ze daarna in potjes.
 • Zaai winterharde bladgroenten zoals boerenkool, paksoi, barbarakruid, mizuna, veldsla en mosterd om in de winter te oogsten.
 • Knip bladeren weg die de vruchten van je pompoen- en courgetteplanten bedekken, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht vangen om te rijpen.

Snoeien

bramen snoeien in september
 • Een van de eerste klussen in september is het snoeien van bramen. Alle takken die vrucht hebben gedragen, kun je nu snoeien. Als je nu geen tijd hebt, snoei dan in de herfst of winter bij mild weer, maar doe het voordat in de lente de nieuwe uitlopers ontstaan.
 • Knip verwelkte bloemen uit struik- en klimrozen. Als er geen knoppen meer zijn, snoei je de bloemstengel tot de helft terug. Het overige snoeiwerk bewaar je voor later in het jaar.

Tuinklussen

 • Ruim je koude bakken en kassen uit en maak ze schoon om klaar te zijn voor het zaaien en opkweken van planten in de herfst.
 • Geef je gazon geen stikstofrijke mest meer, want daarmee produceert het gras heel veel weelderige groei die makkelijk beschadigd raakt zodra de herfst invalt.
Meer lezen over:
Tuinklussen Checklist
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu