Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus: week 34?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
De tuin in augustus: week 34
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Stop de strijd tegen het onkruid op je oprit! Haal het onkruid dat er nog groeit weg. Doe dan wat teelaarde tussen de voegen en zaai (biologische!) inheemse, laagblijvende plantjes zoals muurpeper (Sedum acre), steenanjer (Dianthus deltoides) of gewone brunel (Prunella vulgaris). Zo krijg je een bloeiende oprit waar bestuivers ook plezier van hebben.
Kamer- en kasplanten
- Plant binnen of in de kas bloembollen in potten, zoals Nerine (foto), Lachenalia en de wintervuurpijl Veltheimia, zodat je van de herfst tot in de winter van de bloemen kunt genieten.
- Neem stekken van je hortensia’s en fuchsia’s, zodat ze voor de winter kunnen aanslaan en je ze in het voorjaar kunt uitplanten.
Kweken
- Wilde peen (Daucus carota) ziet er prachtig uit in de pluktuin. Kies een zonnige, goed drainerende plek voor deze tweejarige plant en zaai hem rechtstreeks in goed voorbereide grond.
- Knip regelmatig stengels strobloemen om te drogen. Doe dat net voordat de bloem opent: als hij al open is wanneer je hem gaat drogen, zal hij gaan pluizen. Hang de droogbloemen op de kop op een donkere plek, zodat ze hun kleur beter behouden. En door van de plant te blijven knippen, blijft hij steeds nieuwe bloemen aanmaken.
Moestuin
- Zaai je spinazie in de tweede helft van augustus, dan heb je in oktober jonge blaadjes. Vervolgens kun je na de winter, in het vroege voorjaar al verse spinazie eten.
- Hebben je tomaten erg veel last van krullend blad? Dan hebben ze mogelijk last van de wisselende temperaturen van de afgelopen tijd. Zorg voor zo gelijkmatig mogelijke omstandigheden en blijf je planten goed water geven en voeden.
Meer lezen: Dit betekent krullend blad bij tomaten
Snoeien
- Knip het blad van druivenranken terug, zodat de zon beter bij de rijpende vruchten kan.
- Augustus is echt een knipmaand. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, om planten te stimuleren nieuwe bloemen aan te blijven maken. Hetzelfde geldt voor veel vroegbloeiende vaste planten, zoals als vrouwenmantel, ridderspoor en vaste geraniums.
Tuinklussen
- Bescherm bramen en herfstframbozen met netten tegen vogels om je oogst veilig te stellen.
- Ga je uitgebloeide klimrozen snoeien, zorg dan dat ladders of keukentrapjes stevig staan en dat je zelf stabiel staat. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus veiligheid eerst!