Checklist voor de tuin: week #33

Helga Kluiter
|
14/08/2023
zonnebloem oogsten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus: week 33?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in augustus: week 33

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

bloemenweide wilde bloemen

Lees verder na de advertentie

 • Zodra je planten hun zaden hebben laten vallen, is het tijd om je wildebloemenweide te maaien. Maai echter niet alles tegelijk en verdeel het werk over meerdere dagen, zodat insecten steeds een veilig heenkomen kunnen zoeken.

Kamer- en kasplanten

Verbena stekken
 • Stek je laatste verbena’s en andere perkplanten die je vorstvrij in een kas wilt laten overwinteren. Zo heb je volgend jaar al vroeg een hoop (gratis) bloeiende planten voor je potten.
 • Haal cyclamen uit hun zomerrust door ze water te geven. Zo zet je ze weer aan tot groeien en later bloeien.

Kweken

zonnebloem oogsten
 • Kop je zonnebloemen zodra de bloemen bruin beginnen te worden. Als je dit blijft doen, zullen er steeds weer nieuwe bloemkoppen verschijnen tot het einde van het seizoen. De afgeknipte koppen kun je laten drogen zodat de zaden kunnen rijpen.
 • Het zaaiseizoen is nog niet voorbij! Er zijn namelijk genoeg bloemen om te zaaien in augustus om in het voorjaar al snel je tuin in bloei te zetten.

Moestuin

aardbeien planten kopen
 • Plant nieuwe aardbeienplantjes uit potten (of snijd je eigen uitlopers los van de ouderplant als die inmiddels zijn geworteld) op een plek waar je de afgelopen drie jaar nog geen aardbeien hebt gekweekt. Zo voorkom je ziektes. Als je ze nu plant, zullen ze ruim voor de winter goed zijn aangeslagen.
 • Snijbiet kun je de hele lente en bijna de hele zomer zaaien. Augustus is de laatste maand om snijbiet te zaaien en er in de winter van te genieten.
 • Zaai nu nog koriander en kervel, zodat je in de herfst kunt oogsten.

Snoeien

laurier snoeien
 • Houd laurieren in vorm door nu de groei van dit seizoen terug te snoeien. Zo verminder je bovendien het gewicht op de stam.
 • Laat de krachtige, nieuwe uitlopers van struiken die in het voorjaar bloeien nu met rust: deze ontwikkelen zich momenteel om in de lente klaar te zijn voor de volgende bloeiperiode.

Tuinklussen

 • Heeft je tuin veel last van wind, denk dan eens na over het planten van een heg als windbreker, aan de kant waar de wind hoofdzakelijk vandaan komt. Een inheemse heg, bijvoorbeeld een gemengde haag (foto) is bovendien goed voor de natuur. Bestel op tijd je planten met kale wortels, zodat je ze deze winter kunt planten.
 • Bestel alvast je biologische voorjaarsbloembollen. De keuze is nu heel groot en je hebt de bloembollen dan in huis zodat ze bij de kwekers weer beschikbaar zijn.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu