Checklist voor de tuin: week #32

Helga Kluiter
|
07/08/2023
goudsbloemen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in augustus: week 32?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in augustus: week 32

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

tuinieren voor de natuur

Lees verder na de advertentie

  • Laat zaadkoppen vanaf augustus aan planten zoals kaardebollen, lavendel, kruisdistels (Eryngium) en Verbena bonariensis zitten, want die leveren de komende maanden voedsel voor vogels en kleine zoogdieren.

Kamer- en kasplanten

streptocarpus

Kweken

goudsbloemen
  • Zaai nu goudsbloemen (Calendula, foto) en korenbloemen (Centaurea cyanus), zodat je in mei al de eerste bloemen kunt verwachten. Houd de zaden tijdens de kiemperiode vochtig.
  • Maak stekken van houtige kruiden, waaronder de bij vlinders populaire lavendel en hyssop. Kies niet-bloeiende scheuten voor de grootste kans op succes.

Moestuin

  • In Engeland is het heel gebruikelijk om in juli en augustus kool te zaaien en die in september en oktober uit te planten. In het voorjaar zijn deze lentekolen oogstklaar.
  • Plant nu nog je boerenkoolplanten uit om komende winter en voorjaar ervan te kunnen eten.
  • Zaai meirapen en veldsla om gaten in je moestuin op te vullen en er deze herfst nog van te kunnen oogsten

Snoeien

penstemon
  • Zodra je schildpadbloemen (Penstemon) beginnen te verwelken, kun je ze tot net boven een blad terugknippen om de aanmaak van meer bloemen te stimuleren.
  • Oogst zwarte bessen door de takken met rijpe vruchten af te knippen – zo heb je ze meteen gesnoeid. Snoei de hele tak terug tot aan de basis.

Tuinklussen

roos wilde scheut verwijderen
met dank aan Royal Botanic Gardens Kew
  • Komen er zuigers of wilde scheuten uit de grond rond de basis van bomen of rozen, verwijder die dan, want die kosten je plant energie en worden niet productief.
  • Zaai groenbemesters op lege stukken grond. Door de grond begroeid te houden, voorkom je dat voedingsstoffen wegspoelen bij regen en voed je meteen de bodem.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu