Tuinieren voor de natuur in augustus: dit kun je deze maand doen

Helga Kluiter
|
02/08/2023
huiszwaluwen jongen

Maak een paar momentjes vrij om extra aandacht te geven aan de diertjes die jouw tuin bezoeken. Ontdek hoe je kunt tuinieren voor de natuur in augustus.

Lees verder na de advertentie

Tuinieren voor de natuur in augustus

De zomer is over zijn hoogtepunt heen. Veel jonge dieren zijn inmiddels op weg naar volwassenheid en maken zich klaar voor hun eerste winter. Ook de volwassen dieren kunnen je hulp wel gebruiken. Dit kun je allemaal in je tuin doen voor de natuur in augustus.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week duurzame tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Laat planten zaaddozen vormen

Kaardebol

Lees verder na de advertentie

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk planten te koppen, maar het is een goed idee om toch een aantal zaadhoofden te laten zitten. Die vormen namelijk een goede voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. Laat planten zoals kaardebollen (foto), lavendel en Verbena bonariensis zaaddozen vormen. Dat ziet er nog leuk uit ook!

Geef huiszwaluwen wat modder

tuinieren voor de natuur in augustus: huiszwaluwen jongen

Augustus is een echte vogeltrekmaand. Veel vogels eten zich vol voor de lange (vaak nachtelijke) reis naar hun overwinteringsgebieden. Maar huiszwaluwen blijven nog even. Sterker nog: begin augustus worden soms nog wat laatste eieren gelegd. Is het droog en zitten er in jouw buurt huiszwaluwen, zet dan een schotel met modder in de tuin, zodat ze hun nesten kunnen repareren.

Stop met het koppen van rozen

de tuin in december

Niet alleen kun je van veel (onbespoten!) rozenbottels een heerlijke jam maken, het is ook prima voedsel voor hongerige vogels gedurende de wintermaanden. Stop daarom met het koppen van je bottelrozen zodat ze hun vruchten kunnen gaan vormen.

Controleer heggen voor het snoeien

Let op met snoeien, want heggen en bomen kunnen bewoond zijn
Foto: Tjabeljan / Flickr

Merels en lijsters broeden vaak verrassend lang door, tot in augustus. Controleer voor het snoeien dus je heggen op actieve nesten en wacht tot de laatste jongen definitief zijn uitgevlogen voor je de schaar in de takken zet.

Help egels met extra voedsel

tuinieren voor de natuur in augustus: egels voeren

Blijf nog even doorgaan met het bijvoeren van egels met kattenvoer (hoe meer vlees erin zit, hoe beter). Ze moeten hun buikjes namelijk goed rond eten voordat ze eind najaar in de winterslaap gaan. Een egel kan wel 50 gram brokjes in een nacht eten. Ter vergelijking: een gemiddelde kat eet tussen de 40 en 70 gram droogvoer per dag.

Meer tuinieren voor de natuur in augustus

Meer lezen over:
Biodiversiteit
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu